Asset 1

Aanbod vanaf de geboorte tot 4 jaar

Lees voor Stoppen

Aanmelding na de geboorte

Als je je kind hebt aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente, sturen zij de persoonsgegevens van jouw kind door naar ons. We nemen dan contact op om te vragen of jullie gebruik willen maken van de Jeugdgezondheidszorg. We maken dan meteen een afspraak voor de hielprik en gehoortest.

Lees voor Stoppen

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte komt de screener bij je thuis voor een hielprik en een gehoortest. Met de hielprik testen we of jouw kind een zeldzame aangeboren ziekte heeft. Ook is het belangrijk om te weten of het gehoor van je kind goed is. Je ontvangt deze afspraak, per mail, één werkdag voor de datum waarop de screener langskomt. De hielprik wordt uiterlijk 168 uur na de geboorte afgenomen. De gehoortest kan tot 6 weken na de geboorte worden afgenomen.

Lees voor Stoppen

Eerste kennismaking met JGZ

Wanneer je kind ongeveer twee weken oud is, vindt een eerste kennismaking plaats. Dit kan een huisbezoek zijn, een telefonische afspraak of een afspraak op locatie. De Jeugdverpleegkundige stemt dit met jou af.

Tijdens deze afspraak legt de Jeugdverpleegkundige uit wat de Jeugdgezondheidszorg kan betekenen en hoe je er gebruik van kunt maken. We horen graag hoe het met je kind en met jullie gaat en of je vragen hebt. Er wordt een digitaal kinddossier aangemaakt. In dit dossier noteren we uitkomsten van onderzoeken en wat we bespreken als we contact met elkaar hebben. We bespreken tijdens dit bezoek ook of je je kind wilt laten vaccineren. Meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma klik hier.

Lees voor Stoppen

Stevig ouderschap

Stevig Ouderschap biedt opvoedondersteuning aan aanstaande ouders en ouders die net een kind hebben gekregen. Heb je vragen over de opvoeding, wil je extra ondersteuning bij je rol als ouder of wil je graag je verhaal kwijt over je eigen jeugd of huidige omstandigheden? Dan is Stevig Ouderschap misschien wat voor jou.

Om dit in te schatten, ontvang je kort na de geboorte een korte vragenlijst. De Jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau legt uit wat Stevig Ouderschap inhoudt en bespreekt de vragenlijst met je tijdens het eerste huisbezoek/contactmoment. Als uit de vragenlijst blijkt dat je behoefte hebt aan extra ondersteuning, krijg je zes huisbezoeken van een speciaal opgeleide Jeugdverpleegkundige. De Jeugdverpleegkundige luistert naar je en denkt met je mee. Ze geeft eventueel advies en kijkt samen met jou naar oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt.

Lees voor Stoppen

Eerste bezoek aan het consultatiebureau

Als je kind ongeveer 1 maand oud is word je uitgenodigd om voor het eerst op het consultatiebureau te komen. De assistent heet je welkom en weegt en meet je baby en ze legt deze gegevens vast in het digitaal dossier. Daarna kom je bij de jeugdarts of verpleegkundig specialist. Hier kun je je vragen bespreken, je kind wordt lichamelijk onderzocht en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats.

Lees voor Stoppen

Vervolgafspraken

Samen met de jeugdarts/Jeugdverpleegkundige/verpleegkundig specialist maak je steeds afspraken over het vervolg. Wanneer wil je het volgende contact met TWB JGZ, op welke manier en met wie? Wij zullen jou hierin ook adviseren. Afhankelijk van de leeftijd van je kind en jouw vragen en behoeften, zal er tijdens deze afspraken een lichamelijk onderzoek plaatsvinden (bijv. naar het hart, heupen of ogen) en gekeken worden naar de ontwikkeling van je kind. Op de peuterleeftijd vindt er een ogentest plaats. Soms vindt er alleen een gesprek plaats over jouw vragen/zorgen.

Alle afspraken vind je terug op ons ouderportaal Mijn Kind in Beeld.

Lees voor Stoppen

Inloop- en vaccinatie spreekuur

Je bent altijd welkom op één van de inloopspreekuren. Je kunt hier je kind extra komen wegen en meten. Ook kun je hier al je vragen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van je kind persoonlijk aan de Jeugdverpleegkundige stellen. Ga hier naar de inloopspreekuren op de verschillende locaties.

Vaccinatiespreekuur
Tijdens het vaccinatiespreekuur is het mogelijk om een (inhaal)vaccinatie te halen. Je ontvangt hiervoor van ons een uitnodiging.

Lees voor Stoppen

Ouderportaal Mijn Kind in Beeld

Het ouderportaal is jouw online toegang tot het dossier over de ontwikkeling van je kind. Klik hier voor meer informatie over Mijn Kind in Beeld.

Lees voor Stoppen

Vragen over en begeleiding bij borstvoeding

De lactatiekundige is per mail bereikbaar. Ook kun je een lactatiekundig inloopspreekuur bezoeken in Fijnaart en Hoogerheide. Om wachttijden te voorkomen graag je komst melden via lactatiekundige@twb.nl. De lactatiekundige kan ook een huisbezoek brengen.

Lees voor Stoppen

De kinderdiëtist

De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat. Klik hier voor meer informatie.

Lees voor Stoppen

Vragen stellen via de infolijn en chatten

Je kunt direct je vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag, via de chatfunctie. Klik hier om direct te chatten.

Chatten met een Jeugdverpleegkundige kan op:

  • maandag, dinsdag en donderdag tussen 08.30 tot 20.30 uur
  • woensdag en vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur

Ook kun je je vragen stellen via de infolijn. Deze is op maandag t/m vrijdag telefonisch en per mail bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Lees voor Stoppen

Cursussen en themabijeenkomsten

Heb jij een peuter thuis tussen de 2- 4 jaar en wil je meer weten over de ontwikkeling en het gedrag van peuters? Of worstel jij met verschillende vragen? Doe dan mee aan de cursus Peuters Opvoeden, deelname is gratis!

Tekstgrootte aanpassen