Asset 1

Ons aanbod

Lees voor Stoppen

Jeugdgezondheidszorg is er voor u en uw kindje(s)

Voor toekomstig ouders, maar ook wanneer het kindje is geboren kun je in contact komen met de jeugdgezondheidszorg van TWB.  Onze professionals kijken hoe het met je kindje gaat en of het zich goed ontwikkelt. Door deze ontwikkeling goed te volgen en waar nodig een handje te helpen, groeit je kindje gezond en veilig op. Hieronder leest je wanneer en wat je van ons kunt verwachten.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • zwanger
  Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

  Ben je zwanger? Haal een gratis vaccinatie tegen kinkhoest: de 22 weken prik. Hiermee bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen besmettelijke ziekte.

  Kinkhoest
  Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elkaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Lees meer over kinkhoest.

  22 weken prik
  Om baby’s meteen vanaf de geboorte te beschermen, is de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren sinds 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

  De uitvoering wordt gedaan door de jeugdgezondheidszorg (JGZ), de organisatie die je ook met je pasgeboren kind zult bezoeken.
  LET OP: je kunt je aanmelden voor de vaccinatie vanaf 22 weken zwangerschap!

   

 • 5-8 dagen
  Huisbezoek voor hielprik/gehoortest door de screener

  Binnen TWB wordt de uitvoering van de gehoorscreening voor pasgeborenen weer opgestart. Deze was tijdelijk stopgezet vanwege het coronavirus. Pasgeborenen bij wie de gehoorscreening nog niet is uitgevoerd, krijgen alsnog een uitnodiging waarbij wordt voldaan aan alle maatregelen betreffende corona. Deze afspraak zal plaatsvinden op een van de consultatiebureaus in de regio. Ouders ontvangen hiervoor z.s.m. een afspraak per mail/telefoon.

  Als u nog vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via 088 560 3000. Verdere informatie is te vinden op www.pns.nl/gehoortest-baby/coronavirus

 • 10-14 dagen
  Huisbezoek of afspraak op locatie voor intake door de jeugdverpleegkundige

  Het digitale dossier wordt aangemaakt. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. De jeugdverpleegkundige neemt telefonisch contact op voor het plannen van een eerste kennismaking; het zuigelingenbezoek.

 • 1 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • 2 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinaties gegeven (Vaccinatieschema: 2, 3, 4 en 11 mnd). Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 3 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten , er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinatie(s) gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 4 mnd*
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  *moeder heeft geen maternale kinkhoest vaccinatie gehad

  De Jeugdverpleegkundige bespreekt met de aanwezige ouders onderwerpen en vragen die door de groep worden ingebracht. Je kunt hierbij denken aan vragen over slapen, voeding, spraak-taal ontwikkeling en veiligheid. Tijdens de groepsbijeenkomst kan je ervaringen/tips met andere ouders uitwisselen. Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er worden vaccinaties gegeven (Vaccinatieschema: 2, 3, 4 en 11 mnd). Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Groepsbijeenkomst of zo nodig individueel consult. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 5 mnd*
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  *moeder heeft geen maternale kinkhoest vaccinatie gehad

  De Jeugdverpleegkundige bespreekt met de aanwezige ouders onderwerpen en vragen die door de groep worden ingebracht. Je kunt hierbij denken aan vragen over slapen, voeding, spraak-taal ontwikkeling en veiligheid. Tijdens de groepsbijeenkomst kan je ervaringen/tips met andere ouders uitwisselen. Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er worden vaccinaties gegeven (bij maternale kinkhoest: 3, 5 en 11 mnd). Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Groepsbijeenkomst of zo nodig individueel consult. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 6 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt  hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 7,5 mnd
  In overleg consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  De inhoud van deze afspraak wordt door de jeugdarts/jeugdverpleegkundige afgestemd met ouder(s)/verzorger(s). Je ontvangt hiervoor, indien van toepassing en in overleg, een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 9 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 11 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • 14 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en er worden vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag.Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 18 mnd
  Digitale vragenlijst en zo nodig consultatiebureau bezoek bij jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Het invullen van de digitale vragenlijst helpt jou én ons om een beeld te krijgen van de ontwikkeling en de gezondheid van je kindje. Je ontvangt een mail zodra de digitale vragenlijst klaarstaat in Mijn Kind in Beeld. Digitale vragenlijst via MKIB. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 2 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 3 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Zo nodig vindt er een ogentest plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB. Tevens een uitnodiging per e-mail om een digitale vragenlijst in de vullen via MKIB.

 • +/- 4 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats, er wordt een vaccinatie gegeven en vindt er een ogentest plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • +/- 5 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de doktersassistent en jeugdverpleegkundige/jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • Zwanger
  Begeleiding tijdens de zwangerschap

  Wegens persoonlijke omstandigheden, problemen of bij vragen is het soms prettig om tijdens de zwangerschap al kennis te maken met de jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige bezoekt je tijdens je zwangerschap thuis. Samen met jou stemt ze de zorg af die eventueel aanvullend nodig is en beantwoordt ze je vragen. Zo kunnen jij en je kindje een zo gezond mogelijke start maken. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld. Tijdens je zwangerschap kun je ook naar een van onze informatiebijeenkomsten komen.

 • Nieuwkomers
  Contactmoment/huisbezoek nieuwkomers

  Je bezoekt de jeugdverpleegkundige om relevante gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in het digitale dossier in te vullen. Tevens wordt besproken of er afspraak voor een lichamelijk onderzoek bij de jeugdarts nodig is. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Op indicatie
  Contactmoment/huisbezoek op indicatie

  Op basis van een eerder bezoek op het consultatiebureau volgt de jeugdverpleegkundige/jeugdarts de ontwikkeling en/of gezondheid van je kindje. Er vindt tijdens dit contactmoment bijvoorbeeld een extra groeicontrole, lichamelijk onderzoek of een ogentest plaats. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • Borstvoeding
  Specifieke vragen over borstvoeding

  Borstvoeding geven gaat niet bij iedere moeder vanzelf. Het kan pijn doen, je baby kan moeite hebben met drinken en soms lukt het zelfs helemaal niet. Je jeugdverpleegkundige of verloskundige kan je doorverwijzen naar een lactatiekundige. De lactatiekundige geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. De lactatiekundige is telefonisch/per mail bereikbaar of kan een huisbezoek brengen. Je ontvangt via de lactatiekundige een afspraak voor een huisbezoek. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld. Daarnaast kun je je ook aanmelden voor de informatiebijeenkomst over borstvoeding.

 • Indien gewenst
  Cursussen/Themabijeenkomsten

  Heb je vragen over opgroeien en opvoeden van je kindje? Of ben je benieuwd naar ervaringen van andere ouders? Dan is een informatieve bijeenkomst , een workshop of een cursus misschien iets voor jou en je partner. De afdeling jeugdgezondheidszorg biedt in diverse gemeenten een breed cursusaanbod.

 • Indien gewenst
  Extra contactmoment bij vragen over je baby/peuter/kleuter

  Tijdens deze extra afspraak bespreken we de vragen die je hebt over je baby/peuter/kleuter. De afspraak is niet bedoeld ter vervanging van reguliere afspraken. Zelf te plannen via MKIB.

 • Indien gewenst
  Infolijn en chatten

  De infolijn is telefonisch/per mail bereikbaar. Hier kun je je vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Ook kunt je direct je vragen stellen via de chatfunctie. Klik hier om direct te chatten.

 • Indien gewenst
  Inloopspreekuur

  Je bent altijd welkom op één van de inloopspreekuren. Je kunt hier je kindje extra komen wegen en meten. Ook kun je hier al je vragen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van je kindje persoonlijk aan de jeugdverpleegkundige stellen. Wekelijks zonder afspraak op diverse locaties.

 • Indien gewenst
  Ouderportaal Mijn Kind In Beeld Advies op maat

  Het ouderportaal is jouw online toegang tot het dossier over de ontwikkeling van je kind. Klik hier voor meer informatie over Mijn Kind in Beeld.

Lees voor Stoppen

Cursussen en thema-bijeenkomsten

Heb je vragen over opgroeien en opvoeden van je kindje? Of bent u benieuwd naar ervaringen van andere ouders? Dan is een informatieve bijeenkomst, een workshop of een cursus misschien iets voor jou en jouw partner. De afdeling jeugdgezondheidszorg biedt in diverse gemeenten een breed cursusaanbod. De data, locatie en (eventuele) kosten staan per cursus vermeld.

Tekstgrootte aanpassen
Taal aanpassen