Asset 1

Ons aanbod

Lees voor Stoppen

Jeugdgezondheidszorg is er voor jou en je kindje(s)

Voor toekomstig ouders, maar ook wanneer het kindje is geboren kun je in contact komen met de jeugdgezondheidszorg van TWB. Onze professionals kijken hoe het met je kindje gaat en of het zich goed ontwikkelt. Door deze ontwikkeling goed te volgen en waar nodig een handje te helpen, groeit je kindje gezond en veilig op. Hieronder leest je wanneer en wat je van ons kunt verwachten.

Als ouder kun je er zelf voor kiezen of je gebruik wilt maken van onze zorg. Onze zorg is vrijwillig en jouw kindje staat hierin voorop. Wanneer je ervoor kiest om geen gebruik te maken van ons aanbod, kijken we samen hoe we hier een vervolg aan kunnen geven. We voorkomen dat reguliere contactmomenten ingepland worden, maar zijn wettelijk verplicht om op bepaalde momenten die belangrijk zijn in de ontwikkeling van je kindje contact op te nemen. Dit is tussen de 4de en 7de dag, bij 2 weken, 2 jaar en 4 jaar. Hierna wordt de zorg overgedragen aan de GGD.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • Toestemming
  Uitwisselen vaccinatiegegevens RIVM

  Waarom is het belangrijk om vaccinatiegegevens uit te wisselen met het RIVM?
  Het RIVM heeft graag inzicht in welke vaccinaties jij/ je kind precies hebt/ heeft gekregen. Met deze kennis kan het RIVM je kind op het juiste moment uitnodigen voor vaccinaties. Ook gebruiken zij de gegevens o.a. om de kwaliteit van het Rijksvaccinatieprogramma en de vaccins te meten en om te bepalen welk percentage van de kinderen in Nederland gevaccineerd is. Als een infectieziekte uitbreekt, is het namelijk heel belangrijk om te weten hoeveel kinderen beschermd zijn, zodat bekend is of er kans op verspreiding is en of maatregelen nodig zijn.

  Toestemming doorgeven
  Met jouw toestemming delen we de vaccinatiegegevens en persoonsgegevens van je kind graag met het RIVM. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige zal hier naar vragen op het moment dat jij/ je kind een vaccinatie komt halen. Je kunt jouw toestemming online aan ons doorgeven via het digitale ouderportaal, Mijn Kind in Beeld.

  Klik op de onderstaande button voor meer informatie over het uitwisselen van de vaccinatiegegevens.

 • zwanger
  Vaccinaties tijdens de zwangerschap

  Ben je 22 weken of langer zwanger? Haal een gratis vaccinatie tegen kinkhoest en/of griep. Hiermee bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen besmettelijke ziektes. De vaccinatie tegen kinkhoest, ook wel 22 wekenprik genoemd, beschermt baby én moeder de eerste 3 maanden tegen kinkhoest. De vaccinatie tegen griep, de griepprik, beschermt baby en moeder tegen griep. De griepprik wordt alleen gegeven tussen 15 oktober en 1 maart.

  Kinkhoestvaccinatie / 22 weken prik
  Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elk jaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Lees hier meer over kinkhoest.

  Om baby’s meteen vanaf de geboorte te beschermen, is de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter. De vaccinatie tegen kinkhoest, ook wel 22 weken prik genoemd, beschermt baby én moeder de eerste 3 maanden tegen kinkhoest. 

  Wanneer je de vaccinaties 2 weken voor einde zwangerschap hebt gekregen, is er voldoende tijd voor overdracht van antistoffen en kan de baby in aanmerking komen voor een vaccinatie minder.

  Griepvaccinatie
  De griepprik tijdens de zwangerschap is bedoeld om zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn tijdens het griepseizoen te beschermen. Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals benauwdheid of ziekenhuisopname. De griepprik verkleint de kans om griep te krijgen en om ernstig ziek te worden van griep. Voor zowel de baby als jezelf. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw.

  De griepprik kun je alleen halen als je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger bent. Het griepvaccin en de kinkhoestvaccinatie mogen tegelijkertijd worden gegeven. Je mag zelf kiezen of je deze vaccinaties op hetzelfde moment wilt halen. Op de website van het RIVM vind je hierover meer informatie.

  Hoe kun je je aanmelden?
  Aanmelden gaat via Mijn Kind in Beeld. De afspraak plannen we bij jou in de buurt. Je ontvangt hierover een mail met datum, tijdstip en locatie. Neem een legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) mee naar de afspraak. Dit is nodig voor de registratie en het geven van de vaccinatie.

  Belangrijk: De griepvaccinatie is beschikbaar tussen 15 oktober en 1 maart. Wanneer je in deze periode 22 weken zwanger bent kun je je ook voor de griepprik aanmelden.

 • 5-8 dagen
  Huisbezoek voor hielprik/gehoortest door de screener

   Screener brengt huisbezoek na telefonische afspraak.

   

  Let op
  Vanaf 1 februari 2023 is er m.b.t. de planning van de neonatale screeningen het volgende veranderd:

  • Antwoord op de aanmelding voor de neonatale screeningeen (hielprik en/of gehoortest) volgt niet meer op de dag van aanmelding na 12.00 uur, maar 1 werkdag voor de datum waarop de screener langskomt.
  • De hielprik zal binnen de bandbreedte van uiterlijk 168 uur na geboorte (0 tot 7 dagen na de geboorte) worden afgenomen.
 • 10-14 dagen
  Intake door de jeugdverpleegkundige

  Het digitale dossier wordt aangemaakt. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. De jeugdverpleegkundige neemt telefonisch contact op voor het plannen van een eerste kennismaking; het zuigelingenbezoek. Dit kan een huisbezoek zijn, een telefonische intake of een afspraak op locatie. De jeugdverpleegkundige stemt dit met jou af.

 • 1 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • 2 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en er kunnen vaccinaties gegeven worden wanneer er in de zwangerschap geen kinkhoestvaccinatie heeft plaatsgevonden (vaccinatieschema: 2, 3, 5 en 11 mnd). Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 3 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten , er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinatie(s) gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 4 mnd
  Informatiebrief 4 maanden

  Wanneer je kind 4 maanden is ontvang je een informatiebrief per mail of per post. Hierin vind je informatie over welke ontwikkelingen je rond deze leeftijd kunt verwachten en hoe je daarop kunt inspelen. Zo nodig kan een afspraak worden gepland (telefonisch of op locatie) indien dit gewenst is. Dit gaat altijd in overleg met ouders/verzorgers en het JGZ team.

 • 5 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten , er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinatie(s) gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 8 mnd
  In overleg een telefonische afspraak met de jeugdverpleegkundige

  De inhoud van deze afspraak wordt door de jeugdarts/jeugdverpleegkundige afgestemd met ouder(s)/verzorger(s). Je ontvangt hiervoor, indien van toepassing en in overleg, een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 11 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • 14 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en er worden vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag.Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 18 mnd
  Digitale vragenlijst en zo nodig consultatiebureau bezoek of telefonische afspraak met jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Het invullen van de digitale vragenlijst helpt jou én ons om een beeld te krijgen van de ontwikkeling en de gezondheid van je kindje. Je ontvangt een mail zodra de digitale vragenlijst klaarstaat in Mijn Kind in Beeld. Digitale vragenlijst via MKIB. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 2 jaar
  Consultatiebureaubezoek of telefonische afspraak met de jeugdarts

  Deze afspraak vindt bij voorkeur digitaal plaats, maar kan ook indien gewenst op locatie plaatsvinden. Er is aandacht voor o.a. de groei en ontwikkeling van je kind. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 3 jaar
  Consultatiebureaubezoek of telefonische afspraak met de jeugdverpleegkundige

  Er is aandacht voor o.a. de groei en ontwikkeling van je kind. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen maar wel te verzetten via MKIB. Tevens een uitnodiging per e-mail om een digitale vragenlijst in de vullen via MKIB.

 • +/- 4 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats, er wordt een vaccinatie gegeven en vindt er een ogentest plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • Zwanger
  Begeleiding tijdens de zwangerschap

  Wegens persoonlijke omstandigheden, problemen of bij vragen is het soms prettig om tijdens de zwangerschap al kennis te maken met de jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige bezoekt je tijdens je zwangerschap thuis. Samen met jou stemt ze de zorg af die eventueel aanvullend nodig is en beantwoordt ze je vragen. Zo kunnen jij en je kindje een zo gezond mogelijke start maken. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Nieuwkomers
  Contactmoment/huisbezoek nieuwkomers

  Je bezoekt de jeugdverpleegkundige om relevante gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in het digitale dossier in te vullen. Tevens wordt besproken of er afspraak voor een lichamelijk onderzoek bij de jeugdarts nodig is. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Op indicatie
  Contactmoment/huisbezoek op indicatie/telefonisch contact

  Op basis van een eerder bezoek op het consultatiebureau volgt de jeugdverpleegkundige/jeugdarts de ontwikkeling en/of gezondheid van je kindje. Er vindt tijdens dit contactmoment bijvoorbeeld een extra groeicontrole, lichamelijk onderzoek of een ogentest plaats. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • Borstvoeding
  Specifieke vragen over borstvoeding

  De lactatiekundige is per mail bereikbaar. Ook kun je een lactatiekundig inloopspreekuur bezoeken in Fijnaart en Hoogerheide. Om wachttijden te voorkomen graag je komst melden via lactatiekundige@twb.nl
  De lactatiekundige kan ook een huisbezoek brengen.

 • Indien gewenst
  Cursussen/themabijeenkomsten
  De peutercursussen gaan weer van start: bij voldoende deelname en volgens de 1,5 meter afstand regel. Meer weten over de peutercursus klik hier.
 • Indien gewenst
  Extra contactmoment bij vragen over je baby/peuter/kleuter

  Tijdens deze extra afspraak bespreken we de vragen die je hebt over je baby/peuter/kleuter. De afspraak is niet bedoeld ter vervanging van reguliere afspraken. Zelf te plannen via MKIB.

 • Indien gewenst
  Infolijn en chatten

  De infolijn is telefonisch/per mail bereikbaar. Hier kun je je vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Ook kun je direct je vragen stellen via de chatfunctie. Klik hier om direct te chatten.

 • Indien gewenst
  Inloopspreekuur

  Je bent altijd welkom op één van de inloopspreekuren. Je kunt hier je kindje extra komen wegen en meten. Ook kun je hier al je vragen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van je kindje persoonlijk aan de jeugdverpleegkundige stellen. I.v.m. corona maatregelen is dit alleen mogelijk op afspraak!

 • Indien gewenst
  Ouderportaal Mijn Kind In Beeld Advies op maat

  Het ouderportaal is jouw online toegang tot het dossier over de ontwikkeling van je kind. Klik hier voor meer informatie over Mijn Kind in Beeld.

 • Indien gewenst
  De kinderdiëtist

  De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat. Klik hier voor meer informatie.

Lees voor Stoppen

Cursussen en thema-bijeenkomsten

 

 • Peuters opvoeden
  Heb jij een peuter thuis tussen de 2- 4 jaar en worstel jij met verschillende vragen? Doe dan mee aan deze digitale cursus, deelname is gratis!
Tekstgrootte aanpassen