Asset 1

Ons aanbod

Lees voor Stoppen

Jeugdgezondheidszorg is er voor jou en je kindje(s)

Voor toekomstig ouders, maar ook wanneer het kindje is geboren kun je in contact komen met de jeugdgezondheidszorg van TWB. Onze professionals kijken hoe het met je kindje gaat en of het zich goed ontwikkelt. Door deze ontwikkeling goed te volgen en waar nodig een handje te helpen, groeit je kindje gezond en veilig op. Hieronder leest je wanneer en wat je van ons kunt verwachten.

Voor jouw en onze veiligheid hebben we ons aanbod aangepast en volgen we de richtlijnen van het RIVM.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • zwanger
  Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

  Ben je zwanger? Haal een gratis vaccinatie tegen kinkhoest: de 22 weken prik. Hiermee bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen besmettelijke ziekte.

  Kinkhoest
  Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elkaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Lees meer over kinkhoest.

  22 weken prik
  Om baby’s meteen vanaf de geboorte te beschermen, is de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren sinds 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je kunt je laten vaccineren vanaf 22 weken zwangerschap tot aan het eind van de zwangerschap. Maar wel geldt: hoe vroeger hoe beter.

  De uitvoering wordt gedaan door de jeugdgezondheidszorg (JGZ), de organisatie die je ook met je pasgeboren kind zult bezoeken.
  LET OP: je kunt je aanmelden voor de vaccinatie vanaf 22 weken zwangerschap!

   

 • 5-8 dagen
  Huisbezoek voor hielprik/gehoortest door de screener

   Screener brengt huisbezoek na telefonische afspraak.

 • 10-14 dagen
  Intake door de jeugdverpleegkundige

  Het digitale dossier wordt aangemaakt. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. De jeugdverpleegkundige neemt telefonisch contact op voor het plannen van een eerste kennismaking; het zuigelingenbezoek. Dit kan een huisbezoek zijn, een telefonische intake of een afspraak op locatie. De jeugdverpleegkundige stemt dit met jou af.

 • 1 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten en er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • 2 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en er kunnen vaccinaties gegeven worden wanneer er in de zwangerschap geen kinkhoestvaccinatie heeft plaatsgevonden (vaccinatieschema: 2, 3, 5 en 11 mnd). Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 3 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten , er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinatie(s) gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 4 mnd
  Informatiebrief 4 maanden

  Wanneer je kind 4 maanden is ontvang je een informatiebrief per mail of per post. Hierin vind je informatie over welke ontwikkelingen je rond deze leeftijd kunt verwachten en hoe je daarop kunt inspelen. Zo nodig kan een afspraak worden gepland (telefonisch of op locatie) indien dit gewenst is. Dit gaat altijd in overleg met ouders/verzorgers en het JGZ team.

 • 5 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten , er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinatie(s) gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt deze afspraak tijdens de intake van de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via MKiB.

 • 8 mnd
  In overleg een telefonische afspraak met de jeugdverpleegkundige

  De inhoud van deze afspraak wordt door de jeugdarts/jeugdverpleegkundige afgestemd met ouder(s)/verzorger(s). Je ontvangt hiervoor, indien van toepassing en in overleg, een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 11 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en worden er vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • 14 mnd
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats en er worden vaccinaties gegeven. Klik hier voor meer informatie over het rijksvaccinatieprogramma. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag.Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 18 mnd
  Digitale vragenlijst en zo nodig consultatiebureau bezoek of telefonische afspraak met jeugdarts of jeugdverpleegkundige

  Het invullen van de digitale vragenlijst helpt jou én ons om een beeld te krijgen van de ontwikkeling en de gezondheid van je kindje. Je ontvangt een mail zodra de digitale vragenlijst klaarstaat in Mijn Kind in Beeld. Digitale vragenlijst via MKIB. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 2 jaar
  Consultatiebureaubezoek of telefonische afspraak met de jeugdarts

  Deze afspraak vindt bij voorkeur digitaal plaats, maar kan ook indien gewenst op locatie plaatsvinden. Er is aandacht voor o.a. de groei en ontwikkeling van je kind. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • 3 jaar
  Consultatiebureaubezoek of telefonische afspraak met de jeugdverpleegkundige

  Er is aandacht voor o.a. de groei en ontwikkeling van je kind. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB. Tevens een uitnodiging per e-mail om een digitale vragenlijst in de vullen via MKIB.

 • +/- 4 jaar
  Consultatiebureau bezoek bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts

  Je kindje wordt o.a. gewogen en gemeten, er vindt een ontwikkelingsonderzoek plaats, er wordt een vaccinatie gegeven en vindt er een ogentest plaats. Ook kunt je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

Hoe gaan we te werk?
  Leeftijd
 • Zwanger
  Begeleiding tijdens de zwangerschap

  Wegens persoonlijke omstandigheden, problemen of bij vragen is het soms prettig om tijdens de zwangerschap al kennis te maken met de jeugdverpleegkundige. De jeugdverpleegkundige bezoekt je tijdens je zwangerschap thuis. Samen met jou stemt ze de zorg af die eventueel aanvullend nodig is en beantwoordt ze je vragen. Zo kunnen jij en je kindje een zo gezond mogelijke start maken. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Nieuwkomers
  Contactmoment/huisbezoek nieuwkomers

  Je bezoekt de jeugdverpleegkundige om relevante gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in het digitale dossier in te vullen. Tevens wordt besproken of er afspraak voor een lichamelijk onderzoek bij de jeugdarts nodig is. Je ontvangt hiervoor een afspraak. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Op indicatie
  Contactmoment/huisbezoek op indicatie/telefonisch contact

  Op basis van een eerder bezoek op het consultatiebureau volgt de jeugdverpleegkundige/jeugdarts de ontwikkeling en/of gezondheid van je kindje. Er vindt tijdens dit contactmoment bijvoorbeeld een extra groeicontrole, lichamelijk onderzoek of een ogentest plaats. Ook kun je jouw vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Je ontvangt hiervoor een afspraak; niet zelf te plannen wel te verzetten via MKiB.

 • Borstvoeding
  Specifieke vragen over borstvoeding

  Borstvoeding geven gaat niet bij iedere moeder vanzelf. Het kan pijn doen, je baby kan moeite hebben met drinken en soms lukt het zelfs helemaal niet. Je jeugdverpleegkundige of verloskundige kan je doorverwijzen naar een lactatiekundige. De lactatiekundige geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. De lactatiekundige is telefonisch/per mail bereikbaar of kan een huisbezoek brengen. Je ontvangt via de lactatiekundige een afspraak voor een huisbezoek. Deze afspraak is niet zelf te plannen of te verzetten via Mijn Kind in Beeld.

 • Indien gewenst
  Cursussen/themabijeenkomsten
  De peutercursussen gaan weer van start: bij voldoende deelname en volgens de 1,5 meter afstand regel. Meer weten over de peutercursus klik hier.
 • Indien gewenst
  Extra contactmoment bij vragen over je baby/peuter/kleuter

  Tijdens deze extra afspraak bespreken we de vragen die je hebt over je baby/peuter/kleuter. De afspraak is niet bedoeld ter vervanging van reguliere afspraken. Zelf te plannen via MKIB.

 • Indien gewenst
  Infolijn en chatten

  De infolijn is telefonisch/per mail bereikbaar. Hier kun je je vragen stellen over gezondheid, opvoeding en gedrag. Ook kun je direct je vragen stellen via de chatfunctie. Klik hier om direct te chatten.

 • Indien gewenst
  Inloopspreekuur

  Je bent altijd welkom op één van de inloopspreekuren. Je kunt hier je kindje extra komen wegen en meten. Ook kun je hier al je vragen die te maken hebben met de gezondheid en ontwikkeling van je kindje persoonlijk aan de jeugdverpleegkundige stellen. I.v.m. corona maatregelen is dit alleen mogelijk op afspraak!

 • Indien gewenst
  Ouderportaal Mijn Kind In Beeld Advies op maat

  Het ouderportaal is jouw online toegang tot het dossier over de ontwikkeling van je kind. Klik hier voor meer informatie over Mijn Kind in Beeld.

 • Indien gewenst
  De kinderdiëtist

  De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat. Klik hier voor meer informatie.

Lees voor Stoppen

Cursussen en thema-bijeenkomsten

I.v.m. de corona maatregelen bieden wij op dit moment geen cursussen en themabijeenkomsten aan.

Tekstgrootte aanpassen
Taal aanpassen