Asset 1
TWB vertelt

Wereldalzheimerdag

Lizeth van Bokkem Casemanager Dementie
Lees voor Stoppen

JONG ontmoet OUD als thema dit jaar.

Bij dementie denken we met elkaar als eerste aan ouderen, ouderen waarbij dementie kan voorkomen en eigenlijk ook steeds vaker voorkomt. Mensen worden ook ouder wordt er dan gezegd dus is de kans dat dementie meer voorkomt ook groter.

Dementie komt ook voor bij jonge mensen helaas. Het is een proces van mentale achteruitgang. Een proces waar de persoon zelf, maar vaak ook de omgeving veel hinder van ervaart. Bij ieder persoon verloopt dit proces anders, we zijn immers allemaal uniek. Pijn, verdriet, boosheid en gevoelens van onmacht zijn dan vaak de orde van de dag.

Als casemanager dementie sta je aan de zijlijn en kijk je mee in dit proces en begeleid je de persoon met dementie en zijn/haar omgeving en kom je het thema ‘jong en oud’ vaak tegen.

Het proces van dementie, het gedrag wat hierbij voorkomt, is afhankelijk van meerdere factoren, maar met name ook ‘het jong zijn’ heeft hierbij zijn invloed. Hoe was je als kind, uit wat voor gezin kom je, waar liggen je interesses, wat zijn je sterke en minder sterke kanten? Wat heb je als kind geleerd en wat heb je meegekregen?

Vaak en vooral kinderen kunnen een zeer positieve rol hebben en van invloed zijn op het gedrag van mensen met dementie. Het onbevangen reageren waarbij gevoel en emoties een grote rol spelen. Dit is zo van essentieel belang bij mensen met dementie. Kinderen zijn hier een kei in.

Vroeger noemde men het proces van dementie: het kinds zijn. Men wordt weer als kind als je door ouderdom niet meer goed kan denken en onthouden, is een definitie die wordt gemeld. Hiermee is de verbinding gelegd dat jong en oud veel voor elkaar kunnen betekenen. De oudere persoon met levenservaring waarbij het geheugen achteruitgaat, maar waarbij het kind/jong zijn nog zo aanwezig kan zijn.

Wereldalzheimerdag, een dag om zeker niet te vergeten en zomaar voorbij te laten gaan.

Tekstgrootte aanpassen