Asset 1
TWB vertelt

Week van de Continentie 2022

Evelien Martens, Sandra van Gent en Olga Ostendorf Urologie-, continentie- en stomaverpleegkundige
Lees voor Stoppen

Er was eens een urologieverpleegkundige in het mooie Noord-Brabant die …..

Het zou zomaar het begin kunnen zijn van een sprookje. Over de urologieverpleegkundige die zich enkele jaren geleden hard heeft gemaakt voor een landelijke Week van de Continentie. Een week waarin verzorgenden en verpleegkundigen die in hun vak te maken hebben met plas- en poepklachten van cliënten, de taboes rondom deze klachten doorbreken. Hiermee zorgen zij ervoor dat duizenden Nederlanders met (in)continentieklachten zich meer begrepen voelen en erover durven te praten. En dan eindigt een sprookje meestal met de woorden: En zij leefden nog lang en gelukkig. Helaas is het niet altijd een sprookje. Het verhaal begint vaak met de door jullie opgepikte signalen van cliënten. Vervolgens is het een zoektocht naar de meest optimale oplossing voor het probleem, waarin jullie en wij als Urologie, Continentie en Stoma (UCS) Verpleegkundigen samen een belangrijke rol spelen.

In de Week van de Continentie staan wij hier binnen Thuiszorg West-Brabant extra bij stil. Deze week is ontstaan door een prachtig idee van één urologie-verpleegkundige uit Noord-Brabant. De Continentie Verpleegkundigen & Verzorgden Nederland heeft het voorstel omarmt en samen met het werkveld nieuwe programmaonderdelen ontwikkeld voor deze bijzondere week. Op verschillende plekken in Nederland zal deze week aandacht worden besteed aan plas- en poep- en druppelklachten. Doel hiervan is om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

Binnen TWB bieden UCS-verpleegkundigen ondersteuning aan cliënten die continentieklachten ondervinden. Tot op heden waren wij, Evelien en Olga, binnen TWB samen actief op het UCS-vakgebied. De Week van de Continentie willen we graag aangrijpen om aan jullie onze nieuwe collega voor te stellen: Sandra van Gent! Voorheen wijkverpleegkundige bij TWB en sinds begin september 2022 aangetrokken als derde UCS-verpleegkundige. Sandra heeft al een flink aantal jaar als wijkverpleegkundige binnen TWB gewerkt en gaat zich vanaf nu specialiseren op UCS-gebied. Zij gaat zich eerst heel toepasselijk, verder verdiepen in het onderwerp continentie.

Sandra heeft er nu een kleine maand op zitten en er is een nieuwe wereld voor haar open gegaan. Belangrijke vragen die voorbij kwamen waren: “Hoezo werkt een inlegkruisje voor menstruatie niet om urine op te vangen?”, “Waarom moet iedere gebruiker van incontinentiemateriaal een gootje maken?” en “Valt dit gewenste materiaal binnen de vergoede zorg?”

Dus als een van onze collega’s, maar ook cliënten, collega’s van buiten TWB telefonisch contact opneemt met de UCS-verpleegkundigen van TWB kan het zomaar zijn dat je Sandra aan de telefoon krijgt.

En natuurlijk staan we niet alleen in de Week van de Continentie voor de mensen in West-Brabant klaar, maar het hele jaar door! Wil jij of jouw team meer kennis over dit mooie belangrijke onderwerp, bel of mail ons!

Tekstgrootte aanpassen