Asset 1
TWB vertelt

Vergeet ook jezelf als ‘newborn’ ouder niet!

Moniek van Haperen Jeugdverpleegkundige
Lees voor Stoppen

Daar sta je dan met je newborn, maar vergeet ook jezelf als ‘newborn’ ouder niet!

Je hebt negen maanden aan het idee kunnen wennen. Je hebt jezelf ten overvloede kunnen vullen met informatie over je aanstaande kindje. En nu is het dan toch echt (bijna) zover. Jij wordt binnenkort ouder of bent net ouder geworden van je kindje! Wat een magisch gevoel is dat! In de aanloop naar het ouderschap ben je overladen met tips en informatie over hoe het zou zijn, maar niets heeft je kunnen voorbereiden op dit gevoel. Eerst krijg je nog ondersteuning van de verloskundige en kraamzorg, maar na een goeie week sta je er toch echt zelf voor als ‘newborn’ ouder. Weet dat wij er dan voor je zijn!

Jeugdgezondheidszorg

Wij zijn de Jeugdgezondheidszorg (ofwel JGZ/consultatiebureau) van TWB. Wij staan je bij in de periode van 0-4 jaar tijdens de groei en ontwikkeling van je kindje. Daarna dragen wij het stokje over aan de GGD, die je kind volgen tot hij/zij volwassen is. Je kunt bij ons terecht met al je vragen over borstvoeding, flesvoeding, huiduitslag, rode billetjes, eten, drinken, poepen, plassen, temperatuur, wel of geen mutsje op, spraak taalontwikkeling, motoriek, slapen, (peuter)gedrag, opvoeding en ga zo maar door. Niets is gek en we ondersteunen je daar waar jij dat wenst en wij dat kunnen. Mochten wij je niet direct kunnen helpen dan verwijzen we je door naar één van onze samenwerkingspartners.

Binnen JGZ werken verschillende professionals, namelijk de jeugdverpleegkundige, verpleegkundig specialist en jeugdarts. Samen volgen we de groei en ontwikkeling van je kindje, zodat hij/zij zo gezond mogelijk opgroeit. We stemmen ons aanbod af op jouw behoefte als ouder. Samen spreken we af wanneer we jou en je kindje zien, bij wie dit is, waar dit is en wat we tijdens dit contact aanbieden of bespreken.

Prenatale zorg

We zijn er ook al voor je als je nog zwanger bent. Dit wordt prenatale zorg genoemd. Zwanger zijn is een bijzondere ervaring, waarbij er van alles gebeurt met je lichaam en in je omgeving. Dit kan ook zorgen geven over bijvoorbeeld relaties, wonen, psychische problemen, geld of hoe je straks voor je baby gaat zorgen. Ook dan kun je bij onze jeugdverpleegkundigen terecht. Samen bekijken we mogelijke oplossingen en zoeken we naar de juiste ondersteuning. De jeugdverpleegkundige die je tijdens je zwangerschap begeleid, is nadat je kindje geboren is, ook je aanspreekpunt op het consultatiebureau.

Jeugdgezondheidszorg is onderdeel van een groter netwerk om elk kind heen.

  • Wij werken samen met het Centrum voor Jeugd & Gezin (CJG) binnen de gemeente. Soms kunnen de Jeugdprofessionals van het CJG een gezin namelijk beter helpen met hun hulpvraag dan wij als Jeugdgezondheidszorg.
  • Wij werken samen met verloskundigen en kraamzorgorganisaties om de juiste zorg op het juiste moment in te zetten binnen een gezin.
  • Wij werken samen met kinderopvang en peuterspeelzalen. Sommige kinderen van 2 tot 4 jaar hebben wat extra ondersteuning nodig om vervolgens op hun 4e verjaardag op een basisschool te starten.

JGZ-collega Moniek van Haperen is dol op haar werk en vertelt er meer over:

Ik ben sinds mei 2022 werkzaam als jeugdverpleegkundige. Voordat ik dit werk deed had ik, behalve dat ik zelf kinderen heb, geen raakvlakken met de JGZ. Voor mij was dit een hele nieuwe ervaring, maar een hele leuke en interessante ervaring. De kennis die ik in de loop der jaren heb vergaard in het ouderschap, zijn goed toepasbaar in mijn huidige werkzaamheden. Met kinderen werken is heerlijk, vooral omdat kinderen geen filter hebben, dit maakt het werk erg leuk en soms ook verrassend. De diversiteit aan mogelijkheden, die je naast je dagelijkse werkzaamheden op het consultatiebureau hebt, zijn groot en daardoor is mijn werk nooit saai.

Ik kan mezelf op verschillende vlakken ontplooien en ontwikkelen in de vorm van cursussen ontwikkelen/aanbieden, observaties doen, deelnemen aan overlegvormen vanuit onze samenwerking met het CJG enzovoort. Inmiddels houd ik mezelf bezig met het geven van peutercursussen binnen de gemeente Moerdijk. Dit gebeurt digitaal en hierin gaan we in op het peuterbrein, de werking van het peuterbrein en hoe peuters hierbij het beste kunnen worden ondersteunt. De ontwikkeling van dit cursusaanbod heb ik zelf in de hand en heb ik volledig op eigen wijze kunnen invullen. De mate van flexibiliteit is hierin groot, wat kenmerkend is voor de cultuur binnen de JGZ. Het is een prettige organisatie waarbij jij als werknemer telt.

Heb je nog vragen over ons zorgaanbod of ben je geïnteresseerd in een baan bij JGZ? Neem dan contact met ons op via 088 560 2000.

Tekstgrootte aanpassen