Asset 1
TWB vertelt

Stop Decubitus Dag

Annemiek Middelkoop en Daphne Blom
Lees voor Stoppen

Vandaag 18 november is het Stop Decubitus Dag! Decubitus is de medische benaming voor doorliggen. Onder doorliggen verstaan we weefselbeschadiging door druk en/of schuifkracht op de huid. Een aandoening die tot op de dag van vandaag nog veel voorkomt en ook veel ongemak met zich meebrengt.

Bij TWB willen we vandaag daarom extra aandacht schenken aan het voorkomen van decubitus. Want voorkomen blijft beter dan genezen!

We zullen ons even voorstellen. Wij zijn Daphne Blom en Annemiek van Middelkoop. Wij zijn het aanspreekpunt op het gebied van (complexe) wonden. Samen zorgen wij ervoor met ons team wondverpleegkundigen dat cliënten de juiste wondzorg op de juiste plaats krijgen waardoor de zorg toekomstbestendig blijft en de cliënt tevreden wordt gesteld.

Het mooie aan ons vak is dat we ervoor zorgen dat cliënten niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven. Met de juiste behandeling kunnen ze in de thuissituatie geholpen worden om de wond te laten genezen. Wanneer dit lukt geeft dat iedere keer weer voldoening.

We geven de cliënten het totaalpakket; van diagnostiek, tot behandelplan in samenwerking met de (huis)arts tot aan het voorschrijven van het juiste wondmateriaal. Daarnaast bekijken we samen met de cliënt hoe we een recidief zo goed mogelijk kunnen voorkomen, dit geldt ook voor de aandoening decubitus.

Om decubitus te kunnen voorkomen is het van belang om te weten wat de risicoplaatsen en de risicofactoren zijn om decubitus te ontwikkelen. Decubitus ontstaat vooral op plaatsen waar langdurig druk op het weefsel tussen de huid en het bot wordt uitgeoefend. Denk aan plaatsen zoals: stuit, zitbeenknobbels, heupen, hielen, knieën, enkels etc.

Cliënten die een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van decubitus zijn cliënten die niet in staat zijn prikkels te voelen, die ‘ongemak’ aangeven of niet voldoende kunnen bewegen. Ook een verlaagd bewustzijn geeft een verhoogd risico op het krijgen van decubitus. Tot slot neemt de kans op decubitus toe bij incontinentie, overmatige transpiratie en een slechte voedingstoestand.

Doordat we deze informatie weten, weten we gelukkig hoe decubitus (zoveel mogelijk) voorkomen kan worden.

Voor onze cliënten geldt het advies:
– Eet goed en gevarieerd.
– Drink dagelijks ten minste 1,5 liter vocht.
– Blijf zoveel mogelijk in beweging.
– Zorg voor goede lichamelijke hygiëne. Voedt uw huid met een goede parfumvrije crème of zalf. Gebruik een zachte pH-neutrale zeep, maar niet vaker dan 2 keer per week. Maak de huid direct schoon als deze in contact is gekomen met urine of ontlasting. En tot slot gebruik indien nodig absorberende luiers, matjes en/of broekjes met een sneldrogend oppervlak.

Samen met onze medewerkers kijken we wat de beste oplossing is om decubitus te voorkomen. Maar ook naast advies over decubituspreventie kun je ons team benaderen voor vragen rondom (complexe) wonden. Wij zijn elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur bereikbaar op 088 560 2210 of stuur een mail naar wondverpleegkundige@twb.nl.

Tekstgrootte aanpassen