Asset 1
TWB vertelt

SLIMMER: Samenwerken voor een gezonde leefstijl

TWB, Aleco, HCWB
Lees voor Stoppen

In maart 2023 zijn in Roosendaal TWB, Aleco en huisartsenzorggroep HCWB de samenwerking aangegaan voor een leefstijl aanbod met het GLI programma SLIMMER. SLIMMER is een erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Het programma duurt 2 jaar en bestaat uit een deelprogramma voeding, bewegen en gedragsbehoud.

SLIMMER richt zich op volwassenen met overgewicht in combinatie met een verhoogd risico op diabetes/verhoogd cholesterol/hoge bloeddruk/artrose of aandachtspunten in leefstijl. Na de verwijzing van de huisarts wordt je doorverwezen naar een begeleidingsteam die je ondersteunt bij het aanpassen van je leefstijl. Dit team bestaat uit een diëtist, oefentherapeut/fysiotherapeut en een leefstijlcoach. In het geval van ons programma in Roosendaal vormen TWB, Aleco en HCWB samen het team.

Inmiddels zijn we gestart in juni 2023 met een eerste groep en starten we per 1 oktober met de tweede groep. Er wordt daarnaast zeker een groep opgestart op vrijdag vanaf januari 2024.

Quirine Altorf is diëtiste van TWB en speelt een grote rol in het programma SLIMMER in Roosendaal Zij benoemd als volgt: “We zijn heel tevreden over de samenwerkingspartners en merken dat de verwijzingen flink toenemen voor het GLI aanbod en gaan zeker elk kwartaal een groep starten.”

Het eerste half jaar hebben we dus gezamenlijk mooie stappen mogen maken. TWB heeft vanaf maart 2023 53 aanmeldingen verwerkt. In het afgelopen half jaar hebben we gemerkt dat het doen van intakes door de diëtist als meerwaarde wordt gezien voor een juiste instroom en eventuele doorverwijzing. Fijn is dat we ook de samenwerking met andere leefstijlcoaches van het COOL programma hebben, waarbij we incidenteel gebruik maken van elkaars sporttijden.

De resultaten van de eerste groep zijn veelbelovend tot nu toe. In januari 2024 volgt daarvan een tussenstand met betrekking tot voortgang van de doelen die deelnemers hebben opgesteld. De doelen van de deelnemers liggen op de volgende gebieden:

  1. Het opbouwen van de conditie en werken aan fitheid
  2. Werken aan voeding. Denk dan aan gewichtsreductie of stabilisatie van het gewicht. Daarnaast willen ze werken aan eetgedrag en het vergroten van productkennis en kookvaardigheid.
  3. Het verbeteren van bloedwaarden of bloeddruk
  4. Meer ontspannen zijn, rust ervaren en verhouding tussen arbeid en rust
  5. Een betere nachtrust
  6. Stop roken traject volhouden.

Door samen te werken hopen wij de deelnemers in het traject op de juiste manier te kunnen ondersteunen. Daarnaast kijken we uit naar de komende periode en hopen we dat de deelnemers hun doelen behalen.

Wat deelnemers zeggen
“Ik ben gestart met SLIMMER om beter in mijn vel te komen zitten”
“Mijn doelen zijn: wat kilo’s afvallen en fitter worden. Beter in mijn vel komen te zitten”
“Mijn ervaring tot nu toe is heel positief. We hebben een leuke groep, we zijn allemaal lotgenoten en zitten voor hetzelfde doel bij SLIMMER (denk ik). Kilo’s kwijt raken en fitter worden. daardoor hebben we steun aan elkaar, er is een leuke klik en we motiveren elkaar”
“De sportlessen zijn goed te doen en worden super leuk en goed gegeven. En met veel afwisselingen van oefeningen die je moet uitvoeren”
“Met Slimmer naar vitaal! Fijn om met gelijkgestemden te sporten met afwisselende en goede begeleiding in een leuke groep.”
“Met Slimmer elkaar motiveren om een gezondere leefstijl te krijgen!”
“In een leuke groep met elkaar bewegen om af te vallen. Slimmer helpt nadenken over eten én bewegen!”
“Voelt als een warm bad. Samen sporten, maar zeker ook lachen. Zo komen we weer in conditie.”

Een kijkje in het SLIMMER programma met diëtiste Quirine Altorf
Ik stel me graag even aan jullie voor. Ik ben Quirine Altorf werkzaam als diëtist en leefstijlcoach bij Thuiszorg West Brabant. Ik werk met veel andere zorgverleners en coaches samen om gezondheid en eigen redzaamheid in de wijk te bevorderen. Voor mij horen voeding & gezondheid & bewegen bij elkaar. En dat is werken met diverse doelgroepen: oud en jong, ziek en gezond, individueel en in groepen. Ik hou van de afwisseling en dynamiek in dit werk.

Het is nu vrijdagochtend en ik heb zin in mijn werk op locatie Aleco, Talentencentrum. Vandaag zie ik onder andere de deelnemers van de leefstijlinterventie SLIMMER weer. Ze zijn nu 3 maanden op pad met elkaar en er is een hechte groep ontstaan. Ieder is bezig met zijn eigen doelen die variëren van opbouwen van conditie, betere stressregulatie, niet aankomen in stoppen met roken traject, suiker bij diabetes verlagen en beter slapen etc.
Ik probeer mijn consulten altijd zoveel mogelijk rondom de trainingen met ze te plannen.

Vorige week hebben we ook een groepsbijeenkomst gehad met een gezamenlijke lunch ( hoe kun je variëren in je lunch) en hebben we gekeken naar etiketten, welke info kun je daarvan afhalen en wat kan je daarmee doen. Individueel hadden we vandaag weer wat intensievere gesprekken. Er is iemand plotseling geconfronteerd met meer eetbuien en heeft nu negatieve gedachten over zichzelf en zijn/haar gewicht.

Stap voor stap maken we een en ander inzichtelijk en ik zie iemand weer opklaren en duidelijk voor ogen hebben: “ojaa…. zo ga ik het aanvliegen…”
De volgende is op zoek naar ander werk en merkt dat alleen het besluit al veel met zijn stressregulatie doet, het afvallen gaat goed en conditie neemt toe.
Na het spreekuur loop ik graag nog even rond en eet soms mijn boterhammetje samen met de fysio/sportpsycholoog en podoloog die ik altijd kan benaderen voor kort overleg en ga ik nog even op de foto met het stoppen met roken team. Heerlijk zo’n omgeving waar we allemaal hard werken en waar een huilbui en een lach samen kunnen gaan. Ik wordt er in ieder geval vrolijk en enthousiast van.

Je kunt je nog altijd aanmelden voor het SLIMMER programma. Neem contact op met qaltorf@twb.nl

Tekstgrootte aanpassen