Asset 1
TWB vertelt

Patricia over Samen Leren in de Wijk

Patricia de Keijzer Verpleegkundige in opleiding
Lees voor Stoppen

Opnieuw gaan studeren is een grote stap. Zeker als je daarvoor al meer dan 20 jaar in een andere branche hebt gewerkt en daarnaast een gezin hebt. Maar het heeft ook voordelen. Zo heb je veel werk- en levenservaring en weet je vaak goed wat je wilt en bij je past. Patricia de Keijzer durfde de stap te zetten en is opnieuw gaan studeren bij TWB.

Patricia is 50 jaar, woont in Bergen op Zoom en werkt sinds 2019 bij TWB. Hiervoor heeft ze altijd administratief werk gedaan, tot ze iets anders wilde. Dat anders werd dus TWB. “Ik weet nog dat ik 4.5 jaar geleden dacht: ik ga in de thuiszorg werken. Ik wilde graag iets voor een ander kunnen betekenen. Ik heb TWB gebeld, die ik nog kende van de kraamhulp bij de geboorte van mijn zoon, en binnen 2 weken was alles geregeld.”

Patricia startte in maart 2019 met de opleiding tot helpende via Samen Leren in de Wijk (SLW), vervolgens stroomde ze door naar verzorgende C en in februari 2020 had ze ook deze opleiding afgerond. “In het begin was het wel even wennen, want de manier van leren is binnen SLW anders dan op school. Er wordt niet gewerkt met vaste lessen, zo van: vandaag behandelen we hoofdstuk 3. Je kiest zelf welke lessen je wilt volgen en wanneer je deze wilt volgen. Op deze manier kun je dat wat je leert meteen toepassen in de praktijk. Ondanks dat het even wennen was, vind ik deze manier van leren erg fijn.” De lessen vinden plaats tijdens zogenaamde werkplaatsen, waar verschillende collega’s in opleiding samenkomen. “Dit is erg leuk, want je leert echt met elkaar. Je kunt met elkaar sparren over de opdrachten en vragen hoe de ander dit aanpakt.”

Na 2 jaar als verzorgende C te hebben gewerkt, begon het bij Patricia toch weer te kriebelen. “Ik wilde verder, ik wilde meer kunnen en meer leren. Toen ben ik in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en in maart 2022 ben ik gestart met de opleiding tot verzorgende IG.” Inmiddels is Patricia bezig met de opleiding tot verpleegkundige. Ze woont in de wijk waar ze werkt, dus ze kan haar routes lekker op de fiets doen. De afwisseling in haar werk vindt ze heerlijk. “Achter iedere voordeur is iedere keer weer een andere verrassing.” De combinatie tussen haar werk, studie en gezin is ook prima te doen. “Mijn zoon is 17, dus die is zelfstandig en ik houd mijn rooster in de gaten wanneer ik iets wil inplannen.”

Patrica is nog iedere dag blij met haar keuze. “Er zijn zoveel mogelijkheden binnen TWB. Zolang je zelf maar aangeeft wat je wil, dan kijkt TWB wel wat ze daarin kunnen betekenen. Nog een tip voor mensen die twijfelen om de overstap naar de zorg te maken: loop gewoon eens een dagje mee, dan kun je zelf ervaren hoe het is!”

Tekstgrootte aanpassen