Asset 1
TWB vertelt

Opening Leefstijlloket in het Bravis ziekenhuis

Thuiszorg West-Brabant
Lees voor Stoppen

Een ongezonde leefstijl speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type II en verschillende vormen van kanker. Patiënten van het Bravis ziekenhuis die graag aan de slag willen met hun leefstijl, kunnen vanaf deze maand doorverwezen worden naar het Leefstijlloket in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. In dit loket helpen leefstijlmakelaars patiënten om hun leefstijl in kaart te brengen en ze bieden handvatten om ongezonde gewoontes aan te pakken met initiatieven uit de eigen regio. Het Leefstijlloket werd op vrijdag 26 januari 2024 officieel geopend door wethouder René van Ginderen van de gemeente Roosendaal.

“Het aantal mensen met een aandoening die is veroorzaakt door een ongezonde leefstijl is de afgelopen jaren flink gestegen en we verwachten dat dit alleen maar toeneemt”, vertelt Anne van Vegchel, sportarts in het Bravis ziekenhuis. “Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat medische behandelingen beter werken, iemand sneller herstelt en het kan bepaalde aandoeningen zelfs voorkomen. Het is dan ook belangrijk om ongezonde gewoontes te bespreken, maar specialisten hebben daar vaak niet de tijd en middelen voor”.

Wat is het Leefstijlloket?
In het Leefstijlloket staan de leefstijlmakelaars van Thuiszorg West-Brabant (TWB) en welzijnsorganisatie WijZijn uitgebreid stil bij voeding, beweging, ontspanning, het sociale netwerk en middelen waaronder het gebruik van alcohol, roken en drugs. Nadat duidelijk is welke verbeterpunten er zijn, wordt er een plan gemaakt om de leefstijl te verbeteren. Dit plan bestaat uit acties die de patiënt zelf – buiten het ziekenhuis – kan uitvoeren. Bijvoorbeeld met hulp van een fysiotherapeut, diëtist, welzijnsorganisatie, gemeente, sportclub, hobbymatige vereniging of vrijwilligerswerk. De leefstijlmakelaar kijkt hierbij niet alleen naar wat er nodig is, maar ook naar wat iemand leuk vindt en wat er bij de patiënt in de buurt zit”. Een traject bij het Leefstijlloket duurt gemiddeld vier maanden. Aan het Leefstijlloket zijn geen kosten verbonden, maar aan de vervolgstappen (bijvoorbeeld een abonnement op een sportschool of vereniging) kunnen wel kosten verbonden zijn.

Het Leefstijlloket is een initiatief van samenwerkingsverband WestWest, het Bravis ziekenhuis, Thuiszorg West-Brabant, WijZijn, GGD West-Brabant en de gemeente Roosendaal.

Meer lezen over het Leefstijlloket? Klik hier

Tekstgrootte aanpassen