Asset 1
TWB vertelt

Nooit gedacht dat dit op mijn pad zou komen!

Geraldine van de Zande In opleiding voor Verzorgende C
Lees voor Stoppen

Het is nooit te laat om een carrièreswitch te maken, leren kan ook op latere leeftijd. Dat bewijst Geraldine van de Zande (54), getrouwd en moeder van twee kinderen. Na 16 jaar gewerkt te hebben bij de HEMA als verkoopmedewerker, trok ze de stoute schoenen aan. Op haar 53ste besloot ze een zorgopleiding te gaan volgen die uitgaat van je talenten en ervaringen, maatwerk biedt en waarbij je direct start in de praktijk. Dat is ‘Samen Leren in de Wijk’. En zo duikt ze weer even in de wereld van stage lopen, studeren en huiswerk maken.

Wat is Samen Leren in de Wijk?
‘Binnen ‘Samen Leren in de Wijk’ heb je regie over je eigen leerproces. Hierdoor kun je het leren laten aansluiten op wat je tegenkomt in de praktijk. Ik vind het een hele fijne manier van leren omdat je je eigen tijd kunt indelen. Je kunt werkplaatsen volgen en je huiswerk maken wanneer het jou uitkomt.’

‘Op latere leeftijd ben ik deze opleiding gestart, omdat het nu makkelijker te combineren is. Ik heb nu hele dagen de tijd, kinderen wonen niet meer thuis en ik kan zelf mijn dag indelen. Zo vind ik het heerlijk om tussen werken en leren door te wandelen of een ronde te gaan wielrennen.’

Het juiste moment
‘Het was voor mij de perfecte tijd om te laten omscholen. Juist nu ik ouder ben, heb ik een hele duidelijke kijk op wat ik wil, wat ik kan en wat ik te bieden hebt’, vertelt Geraldine. Door haar thuissituatie is ze ook zelf in aanraking gekomen met zorg. Haar zoon van 24 jaar heeft een verstandelijke beperking met autisme, haar man heeft MS. Het zorgen voor mensen is voor Geraldine dus niet vreemd, al was ze zich er nooit bewust van dat ze in de zorg wilde werken. Wel wilde ze een baan met meer uitdaging. In haar zoektocht kwam Samen Leren in de Wijk op haar pad. Een voordeel van deze manier van opleiden is naast de flexibiliteit ook dat je ieder moment kan instromen. ‘Ik had mij ook ingeschreven voor een reguliere opleiding in de gehandicaptenzorg. Maar deze studie start pas in januari. En toen dacht ik: waarom eigenlijk geen thuiszorg? Zorg is zorg, of dat nou iemand met een handicap is of een ouder iemand. Toen ik Samen Leren in de Wijk zag, wist ik meteen dat het perfect bij me past.’

Nooit te oud om (verder) te leren
Ondanks dat thuiszorg niet de eerste keuze was van Geraldine heeft ze geen seconde spijt gehad. ‘Het is heel dankbaar werk. Zeker in deze coronaperiode merk je gewoon dat veel cliënten heel eenzaam zijn. Dan is juist dat praatje tijdens het zorgmoment echt heel waardevol. Het is niet alleen een traan, maar ook gezellig lachen met elkaar’. Geraldine is gestart met het volgen van de opleiding tot helpende. Deze opleiding duurt normaal een jaar, maar Geraldine slaagde binnen acht maanden. Nu ze eenmaal de smaak te pakken heeft, gaat ze door tot verzorgende c. ‘In het begin was het zoeken naar de juiste weg om deze manier van leren eigen te maken. Ik heb er veel energie in moeten steken, maar op een gegeven moment krijg je er veel plezier in en wordt het leren leuk. Toen dacht ik: als ik nu stop, zou dat heel erg zonde zijn.’

Interesse?
Spreekt deze manier van leren jou ook aan? Solliciteer dan direct via deze link!

Tekstgrootte aanpassen