Asset 1
TWB vertelt

Modernisering in de diëtetiek

Marjolein van den Diepstraten Diëtist
Lees voor Stoppen

De rol van de diëtist is door de jaren heen drastisch geëvolueerd. Hoewel velen ons nog steeds associëren met gewichtsverlies en calorieën tellen, gaat het werk van de moderne diëtist veel verder dan dat. Tegenwoordig zijn diëtisten niet alleen gewichtsconsulenten, maar ook waardevolle zorgverleners die een cruciale rol spelen in de gezondheidszorg. Ze zijn de brug tussen voeding en gezondheid, en ze staan klaar om mensen te begeleiden bij een breed scala aan ziektebeelden. Van diabetes tot hartziekten, van coeliakie tot nierfalen, diëtisten zijn er om patiënten te ondersteunen bij het beheren van hun gezondheid door middel van voeding en dieet.

Zeg nou eens eerlijk… Had je het in de gaten dat ik bovenstaand stukje middels artificial intelligence (AI; kunstmatige intelligentie) door een computerprogramma heb laten schrijven? Eén klik op de knop en de inleiding van mijn blog was klaar. Mijn werk ging nog nooit zo snel!

Ik schrijf deze blog omdat we vandaag de Dag van de Diëtist vieren, zoals elk jaar op 19 september. Een dag om even stil te staan bij het prachtige werk dat wij doen. Om jullie geheugen even op te frissen: 2 jaar geleden schreef ik op deze dag over het werk van de diëtist in het verleden en vorig jaar schreef ik over de diëtist van de toekomst. Hoe mooi is het om dan nu te schrijven over de diëtist van het heden.

En zo kom ik uit bij het stukje AI, waar ik hierboven al over sprak. Je leest er steeds meer over en eigenlijk lijkt het ook een beetje eng; zo’n robot die je werk overneemt. Zelf ben ik er niet zo bang voor dat dit daadwerkelijk gebeurt, want zo’n chatbot die al je vragen beantwoordt, heeft geen greintje empathie. En juist één van de kernkwaliteiten van de diëtist is dat wij maatwerk leveren, luisteren naar de cliënt die we voor ons hebben en advies geven dat past bij die persoon in kwestie. Niks geen productiewerk met standaard adviezen, maar gewoon afgestemd op die ene unieke persoon. En dat krijgt zo’n chatbot zonder menselijke gevoelens echt niet voor elkaar.

Toch moet ik toegeven dat ik de laatste maanden al vele malen gebruik gemaakt heb van AI. Zo had ik laatst een cliënt die alleen Frans sprak, terwijl ik zelf niet verder kom dan het bestellen van de befaamde ‘petit pain’ als ik in Frankrijk ben. Het consult deden we met behulp van Google Translate en het dieetadvies heb ik in het Nederlands geschreven en door een chatbot omgezet in het Frans.

Nog zo’n voorbeeldje: Een cliënt vroeg hoe ze zelf gezonde sauzen kan maken. Tijdens het consult heb ik daar iets over uitgelegd, maar daarna heb ik de vraag nog even voorgelegd aan mijn trouwe maat ChatGPT en kreeg ik een uitgebreid advies op papier, wat ik vervolgens heb doorgestuurd aan deze mevrouw. Ik had een half uur tijd kunnen besteden aan het zelf op papier zetten van deze informatie, maar de chatbot gaf prima adviezen die heel goed bruikbaar waren. De tijd die dit mij bespaart, kan ik inzetten voor ander cliëntgericht werk. Win-winsituatie zou ik zeggen!

De diëtist gaat met de tijd mee! In de toekomst zal steeds meer werk worden overgenomen door robots, maar in ons werk is het slechts een aanvulling op wat we doen en absoluut geen vervanging. Ik zie het dan ook zeker niet als een bedreiging, maar alleen als een kans om ons werk nog nét iets beter te doen.

Oh, en nog een leuke tip: Mocht je ooit een liefdesgedicht willen schrijven voor je partner… Binnen 2 seconden rolt er een parel van een stukje poëzie uit als je ChatGPT erom vraagt! De tijd die je daarmee bespaart, kun je mooi gebruiken om er nog een lekkere reep chocolade bij te gaan kopen 😉

Tekstgrootte aanpassen