Asset 1

Oogdruppelbril

Lees voor Stoppen

Wat is het?
De oogdruppelbril is een bril die verschillende openingen bevat en zo ontworpen is dat alle gangbare maten flesjes en pompjes in de bril passen en stevig vastzitten. Deze bril zorgt ervoor dat cliënten zelf hun ogen kunnen druppelen in plaats van dat hier 4 keer per dag zorg voor nodig is.

Lees voor Stoppen

Start
In mei 2019 is de oogdruppelbril onder de aandacht gebracht bij wijkverpleegkundigen.


Hoe is het traject verlopen?

Vanaf het moment dat de oogdruppelbril onder aandacht van de wijkverpleegkundigen en zorgmedewerkers werd gebracht, waren zij direct zo enthousiast dat ze gelijk in alle teams de bril zijn gaan inzetten. In vier maanden tijd hebben ze al 200 brillen ingezet.


Behaalde resultaten

Door het inzetten van de oogdruppelbril is er een zorgkostenreductie ontstaan van gemiddeld 28 uur per cliënt. Bovendien hoeft de cliënt niet meer te wachten tot wij komen en behoudt hij hierdoor de optimale zelfredzaamheid!

De ‘innovatie’ werd als scoop gebracht door het Algemeen Dagblad en is inmiddels wereldwijd gegaan. In de keten gebruiken het Bravis ziekenhuis en collega-aanbieders zoals Surplus inmiddels de ‘druppelbril’. Hierin hebben we als springplank gediend voor een bestaand initiatief, waarvan de waarde in de thuiszorg eerst niet werd gezien.


Actuele stand van zaken

Op dit moment leveren we per bril ongeveer drie uur zorg die wij overbodig vinden, doordat de bril pas wordt geïntroduceerd door de thuiszorg. Hierbij komt ook kijken dat wij de bril financieren (10 euro per bril). Wij willen de bril graag op de ECHT juiste plek hebben. Namelijk bij de intake door de specialist van de staaroperatie. De kosten van de bril zijn echter een struikelblok voor het ziekenhuis en ook de aanpassing van het zorgpad zorgt voor vertraging. Hiervoor zijn we druk bezig om dit opgelost te krijgen.

Zorgcoöperatie VGZ heeft onze casus vertaald in een Good Practice zodat andere zorgorganisaties van ons kunnen leren.

Tekstgrootte aanpassen