Asset 1
TWB vertelt

Een visie naar de toekomst

Quirine Altorf Diëtist
Lees voor Stoppen

Afgelopen maandag (19 september) was het de Dag van de Diëtist; een dag waarop wij diëtisten aandacht vragen voor ons prachtige beroep. Voeding is tegenwoordig hot… En dat merkten wij niet alleen tijdens de warme zomerdagen.

De telefoon van het secretariaat diëtetiek is regelmatig overbelast. Verwijzingen van huisartsen, ziekenhuizen maar ook van onze wijkverpleegkundigen en consultatiebureaus. We merken duidelijk dat we een belangrijke rol spelen in de diëtetiek in regio West-Brabant en dat de complexiteit van de aanvragen toeneemt. Daar waar we ons vroeger vooral bezig hielden met overgewicht, diabetes en verhoogd cholesterol hebben we nu ook een rol in revalidatietrajecten; denk maar aan covid-19 en parkinson, maar ook in begeleiding thuis van oncologie en COPD-patiënten, dementie, darmproblematiek, eetstoornissen, sondevoeding en trajecten in de laatste levensfase.

Voeding als medicijn door een optimale voedingsstatus is niet meer iets waar we vreemd van opkijken. Maar succes maakt ook dat er vragen opdoemen:

  • Zijn er straks nog wel genoeg diëtisten ?
  • Hoe waarborgen we kwaliteit en goede bereikbaarheid?
  • Welke specialisaties zijn nodig?
  • Hoe ver ga je met zelfmanagement? Denk aan thuis monitoren en online diëtetiek.
  • Doen we niet teveel aan de achterkant (het curatieve stuk, waar mensen al ziek zijn)? Moeten we ook niet meer werken aan gezondheidspreventie waarbij voeding een onderdeel is van de leefstijl?
  • Welke samenwerkingspartners zijn er om ons heen?

Teveel om op te noemen! Ik droom weg… en in mijn droom zie ik wolkjes verschijnen; SAMENWERKEN IN DE KETEN en VROEGTIJDIG SIGNALEREN. Maak alleen geen plannen, maar met elkaar! TWB-medewerkers samen met anderen in de wijk. Herkenbaar en zichtbaar zijn. Niet concurreren maar samenwerken. Wie is waar goed in? Voeding continu op ons netvlies hebben, vroeg signaleren als daar iets niet goed in gaat.

Eerlijk gezegd is dat ook loslaten voor ons. Vertrouwen op een stukje zelfmanagement van onze cliënten en vertrouwen op de basiskennis van de wijkzorg. Voeding en bewegen niet meer los zien van elkaar. Onze collega zorginstellingen, ZZP’ers, leefstijlcoaches, gewichtsconsulenten en andere paramedici als belangrijke collega’s zien en elkaar inspireren!

Ik word weer wakker…

Tja, zo ver is het nog niet, maar laat ik gewoon beginnen met een oproep aan jullie allemaal: hoe zien jullie de diëtist van TWB in 2030? Denk met ons mee, dan kunnen we samen een prima voedingsbeleid opzetten voor de komende jaren. Wij hopen in ieder geval dat er voor ieder mens een optimale voedingsstatus als basis voor welzijn en kwaliteit van leven kan zijn, nu en in de toekomst.

Tekstgrootte aanpassen