Asset 1
TWB vertelt

Een verhaal uit de praktijk

Froukje, Ton en Nolda Zorgcoördinator, cliënt en huishoudelijke hulp
Lees voor Stoppen

Dit keer een verhaal over Ton, cliënt bij TWB… vertelt door zorgcoördinator Froukje, Ton zelf en zijn huishoudelijke hulp Nolda.

De ervaringen van Froukje:
Ik kwam 14 oktober 2022 voor het eerst bij Ton samen met zijn begeleider van Impegno. Hier trof ik een woning met achterstallig onderhoud en een man die het zelf niet meer lukte om zijn huis op orde te houden. Ton had coaching nodig en iemand die hem leerde hoe iets schoon te maken en die hem ondersteunde bij het onderhouden ervan.

Wat was het doel? Een schoon en leefbaar huis. Waarbij wij, Ton zouden ondersteunen om het huishouden met hem en zijn begeleider op te pakken en zo te zorgen voor een schoon, warm en leefbaar (t)huis.

In eerste instantie zijn we met Ton in gesprek gegaan en hebben we samen gekeken naar hoe we de situatie konden aanpakken. Ton had hierin twee zéér belangrijke verzoeken: dat was dat wij de ruimte boven (nog) niet mochten betreden en ook mochten wij niet aan de muziekinstallatie en andere apparatuur komen die op het dressoir in de kamer stonden. Wel zijn we met Ton overeengekomen dat hij coaching nodig had. Om dit te verwezenlijken was het van belang dat meneer zelf actief deel ging nemen aan de taken die er gedaan moesten worden. We zouden zijn taken noteren op een bord, zodat hij deze dagelijks kon zien en deze gedurende de verdere week kon oppakken.

Toen we besloten om van start te gaan, zijn we begonnen met twee huishoudelijke ondersteuners zodat we een goed resultaat konden behalen. De vaste hulp: Nolda en een collega. Dit heeft snel effect gehad. Tijdens mijn tweede evaluatie in januari bleek dat meneer al taken zelfstandig oppakte wanneer deze aan hem werden meegedeeld. Ze hoefden niet meer beschreven te worden. Dat was al een heel mooi resultaat.

De vooruitgang die we boekten: hij begon ook al zelf initiatief te nemen en zag wat er moest gebeuren in huis. Hij werd er veel vrolijker van. Ton had zelfs Kerstmannen voor het schone raam gezet en de gordijnen geopend. Hierdoor kreeg hij meer contact met de buitenwereld. Er kwam een jongetje met zijn opa voorbij lopen en die bleven staan om naar de kerstmannen te kijken en zwaaiden naar Ton. Dit was het eerste contact met de directe omgeving, sinds lange tijd. Een mooier resultaat kan ik mij als zorgcoördinator niet wensen.

Tot nu toe geven we Ton nog steeds extra tips om zijn (t)huis zo gemakkelijk mogelijk schoon en leefbaar te houden en daar is hij blij mee. Zowel Ton als Nolda en ik zijn super trots op de behaalde resultaten. Ton is veel meer uit zijn isolement getrokken, heeft meer contacten met zijn directe omgeving, zoals buren etc. Kortom: Ton ziet weer zonnestralen binnen schijnen! Ik wil Ton bedanken voor het vertrouwen in TWB, Nolda en in mij als zorgcoördinator.

De ervaringen van Ton:
Sinds vorig jaar krijg ik huishoudelijke ondersteuning van Nolda vanuit TWB. Na het overlijden van mijn vrouw heb ik een hele periode geprobeerd mijn huis zelf op orde te houden, maar dit lukte mij niet, ook omdat ik zelf ziek werd.

Toen de huishoudelijke hulp werd opgestart, zijn ze de eerste maand met zijn tweeën komen poetsen, omdat er achterstallig werk was. Van het begin af aan ben ik erg blij met deze hulp, omdat het mij alleen niet lukt. Iedere week krijg ik hulp. Nolda weet wat ze moet doen en ik probeer zelf ook met ondersteuning van haar enkele klusjes te doen. De ene keer lukt mij dit beter dan de andere keer. Nolda is eerlijk en geeft aan hoe ik iets het beste kan doen en hoe ik dit bij kan proberen te houden. En als ik soms niet zoveel energie of zin heb om iets te doen, dan laat ze dit wel horen! Dat vind ik niet erg, want ik weet dat ze komt om mij te ondersteunen.

Ik zou echt niet meer buiten de hulp van TWB kunnen. Er is sindsdien een hoop veranderd in huis. Het is schoon en opgeruimd en Nolda mag zelfs sinds kort mijn apparatuur afnemen, dat had ik in het begin liever niet. Zonder haar hulp was het mij alleen nooit gelukt.

Ervaringen van Nolda:
Vorig jaar ben ik huishoudelijke hulp gaan verlenen bij Ton. De eerste keer bij Ton hebben we kennisgemaakt en het leveringsplan doorgenomen. Het was duidelijk dat het een klus zou gaan worden, maar we gingen ervoor. Ik heb met Ton en Froukje overlegd of het mogelijk was een aantal weken met een collega te werken, zodat we een goede snelle start konden maken en dat hebben we ook gedaan.

Ik heb Ton elke week een taakje gegeven en dat pakte hij gelijk goed op. Al snel was het vertrouwen er en vertelde hij hoe het allemaal zo was gekomen. Deze meneer had al een hoop meegemaakt. Met kleine stapjes ging het steeds wat beter, maar ook Ton heeft weleens geen zin en dan probeer ik hem toch weer zover te krijgen en dat lukt dan ook. We maken ook altijd tijd voor een praatje, dit vindt Ton belangrijk. Elke week krijg ik bedankjes, maar dat hoeft echt niet. Ik ben er om Ton weer op weg te helpen, maar het is zeker leuk als het gezegd wordt.

Sinds kort mag ik zelfs zijn apparatuur afstoffen en de trap naar boven ook. Wat ben ik trots op deze man, van wie ik steeds met kleine stapjes meer mag doen. Maar nog trotser ben ik wanneer ik kom en hij zelf al taakjes heeft gedaan zonder dat ik het gevraagd heb. Hij heeft nu een mooi en leefbaar (t)huis. En daar doen we het tenslotte allemaal voor!

Tekstgrootte aanpassen