Asset 1
TWB vertelt

De klant is koning

Marjolein van den Diepstraten Diëtist
Lees voor Stoppen

Zoals elke 6 weken, ging ik ook vandaag weer even langs bij mw Daalen. 36 jaar, zelfstandig wonend met dagelijkse begeleiding aan huis en genietend van haar hondje van wie ze onafscheidelijk is. Mw Daalen heeft op haar relatief jonge leeftijd al een turbulent leven achter de rug. Niet op tijd erkende psychische problemen brachten haar al vroeg in aanraking met drank en drugs. Door keihard te knokken is ze inmiddels van de drugs af, maar het drankprobleem domineert nog steeds haar leven en mw heeft zelf ook te kennen gegeven dit voorlopig zo te willen laten. Mw Daalen heeft vanwege haar problemen een verstoord dag- en nachtritme en dat in combinatie met de 1-2 flessen wijn die ze in de avond drinkt maakt het lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Mw Daalen is ernstig ondervoed en samen met mij probeert ze haar voedingstoestand beter onder controle te krijgen. Met hele kleine stapjes zien we vooruitgang.

De term “Gezonde voeding” kan door iedereen anders worden geïnterpreteerd. Want wat is nu gezond? Fruit is gezond, maar 6 keer per dag vinden we overdreven…Vette vis is hartstikke gezond, maar bij overmatige consumptie kan je gewicht er wel van stijgen. En is een stuk taart echt ongezond op het moment dat je dat bij uitzondering neemt en je er enorm van geniet?

En precies daar ligt de kracht van de diëtist, in vergelijking met apps of standaard adviezen die je overal van internet kan plukken. De diëtist analyseert de situatie en kijkt wat haalbaar is voor de desbetreffende cliënt. En dat betekent lang niet altijd dat het doel een optimaal eetpatroon is! Het allerbelangrijkste uitgangspunt hierbij is altijd de wens van de cliënt zelf. Want wij kunnen misschien wel voor ogen hebben dat iemand met diabetes minder koolhydraten moet eten, moet afvallen en moet gaan bewegen, maar als die cliënt zelf daar een totaal ander beeld bij heeft, is het wel belangrijk dat we dat serieus nemen. Het wordt een soort puzzel die je samen met de cliënt op probeert te lossen. Ik heb in mijn achterhoofd waar we in een ideale situatie heen willen, de cliënt weet zelf vaak goed te vertellen waar hij of zij aan gehecht is en zeker niet op wil geven. En daar omheen maken we een advies. Juist dat maakt het werk zo leuk…10 cliënten met eenzelfde aandoening betekent 10 keer een verschillend advies.

Zo loop je er ook tegenaan dat cliënten soms door de dokter worden gestuurd, maar er zelf eigenlijk niet zo achter staan. Dan ga je niet meteen aan de slag met adviezen over wat ze moeten, maar is het vooral onderzoeken waar de barrières voor iemand zitten en hoe we deze kunnen doorbreken. Soms komt het onderwerp “voeding” nauwelijks aan bod tijdens het consult, terwijl de cliënt wel hartstikke hard aan het werk is. Heerlijk vind ik dat… Het opbouwen van een band, samen onderzoeken wat de visie van iemand is op zijn eigen leefstijl en samen doelen opstellen…Het wordt dan echt een proces wat we samen doorlopen en waarbij elke stap voorwaarts winst is.

Zo ook bij mw Daalen. Haar ontbijt is om 16.00 uur en omvat op dit moment nog niet veel meer dan 2 sneetjes brood met hagelslag. Maar ze is wél gestart met het eten van een warme maaltijd, iets wat ze al ruim 6 jaar niet meer had gedaan. Geleidelijk staat ze ervoor open steeds meer producten uit te proberen. En voor de voedingsstoffen die ze op dit moment nog tekort komt, zetten we aanvullende drinkvoeding in. Ze zal nooit een perfect eetpatroon krijgen, maar dat is ook helemaal niet haar persoonlijk doel. En wie zijn wij om het dan anders te willen?

Tekstgrootte aanpassen