Asset 1
TWB vertelt

Coachies, wie, wat, wanneer…

Quirine Altorf Diëtist
Lees voor Stoppen

De weg in ons zorglandschap verandert. Weet jij wat de Leefstijlcoach, Leefstijlmakelaar of Leefstijlprogramma’s voor jou kunnen betekenen?

Arjan Lubach was niet positief over de groei van vele coaches in ons land. De coachies vliegen je om de oren, denk maar aan een ademcoach, leefstijlcoach, gezinscoach, sportcoach, burn out coach etc… zoals hij ooit in een uitzending aangaf (voor de liefhebber, klik hier voor de uitzending).

Ik probeer duidelijkheid te scheppen waarom coaches en leefstijlprogramma’s belangrijk worden in de zorg. Ik ben dus helemaal niet zo negatief over coaches. Dit heeft te maken met onze huidige leefstijl, die de verkeerde kant op gaat. We hebben meer stress, kunnen zoveel en ongezond eten als we willen, slapen vaak korter of meer onderbroken, bewegen veel minder en roken ook nog steeds. Dit heeft als gevolg dat we sneller ziek worden en er meer dokters/ziekenhuis bezoeken of zorgmomenten nodig zijn. En zoals je misschien weet, zijn die er in de toekomst niet voldoende…

Om het tij te keren is het belangrijk dat we positief aan de slag gaan met onze eigen gezondheid en kritisch worden op onze leefstijl in plaats van maar doorgaan met minder goede gewoonten. Wie wil zich nou niet fitter voelen? Of voorkomen dat je onnodig snel achteruitgaat? We gaan breder kijken in de zorg. Niet alleen naar de klacht maar ook naar iemands leefstijl. Dat gebeurt niet alleen in de zorg maar ook op je werk, zodat er minder zieke werknemers komen.

We weten inmiddels ook dat werken aan leefstijl begint met het observeren van jezelf. Hiervoor kun je diverse testen inzetten of online tools gebruiken zoals het Leefstijlroer of het Spinnenweb. Vragen die je jezelf kan stellen zijn: wat zie ik mezelf steeds doen, wat valt op over je voeding, beweging, ontspanning, slapen, sociale interacties en zingeving? Wat staat in verband met elkaar? Vervolgens kijk je naar welke kleine eerste stap je kunt zetten. Soms is zo’n kleine stap al voldoende. Soms heb je een leefstijlcoach of leefstijlprogramma nodig. Soms speelt er meer of zijn dit toch te grote stappen. Dan kun je verwezen worden naar een leefstijlmakelaar of centrale zorgverlener.

 

De leefstijlcoach ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Het belangrijkste kenmerk van een leefstijlcoach is dat zijn of haar aanpak coachen als grondslag heeft. Leefstijlcoaches worden niet altijd vergoed.

Leefstijlprogramma’s noemen we vaak een GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Bij deze programma kunnen diverse coaches, hulpverleners betrokken zijn bij de behandeling. Ze zijn voor 18+  en duren 1-3 jaar en worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Een verwijzing van uw arts is nodig. Lees hieronder de landelijk erkende leefstijlprogramma’s in 2024:

  • de BeweegKuur
  • SLIMMER
  • CooL
  • Samen Sportief in Beweging
  • X-Fittt GLI
  • Keer Diabetes2 Om
  • Keer Diabetes2 Om-GLI-Online

Er kunnen programma s zijn die niet vergoed worden, maar bijvoorbeeld uw werkgever betaald. Ook zijn er landelijke programma’s voor kinderen met overgewicht gericht op gezinsaanpak met een kinderleefstijlcoach. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor vergoeding.

De leefstijlmakelaar of centrale zorgverlener 

De leefstijlmakelaar en centrale zorgverlener behandelen niet. Ze zijn een centrale spil tussen de zorg en de wijk. Ze zijn een aanspreekpunt en laten je nadenken over wat de mogelijkheden zijn en wat je zelf kunt doen aan je gezondheid. Ze maken je wegwijs in de regio, waar je de benodigde zorg of ondersteuning kunt vinden. Dit kan online zijn, via de gemeente, bij paramedici, coaches of op gebied van sport en sociale ondersteuning. De leefstijlmakelaar/centrale zorgverlener is te vinden in het Leefstijlloket van het ziekenhuis of bij je in de wijk (dit verschilt per regio). Ook zullen er in de toekomst centrale zorgverleners komen voor kinderen met overgewicht. Deze vindt u onder andere bij de GGD en consultatiebureaus.

Voorbeeld uit de praktijk met inzet van leefstijl makelaar

Een zelfstandig ondernemer met overgewicht komt met darmklachten en vermoeidheid bij de huisarts. Die verwijst meneer door naar de MDL(Maag-Darm-Lever) arts. Daar blijkt diagnose vervetting van de lever. De gebruikelijke route is dan een verwijzing naar de diëtist, want meneer moet gaan werken aan gewichtsreductie (afvallen).

Nu gaan we echter voor een bredere aanpak en heeft de arts het recept: aanpassen leefstijl gegeven en een verwijzing naar het Leefstijlloket. Meneer krijgt een intakegesprek met de leefstijlmakelaar of centrale zorgverlener van het Leefstijlloket. Tijdens dit gesprek blijkt dat meneer opmerkt dat hij veel ballen hoog moet houden, er is sprake van stress. Hij drinkt elke dag 8 glazen alcohol, is vaak in het buitenland waar hij zakendiners heeft, komt niet meer aan hardlopen toe, slaapt minder dan 6 uur per nacht, zijn relatie loopt niet meer zo lekker en hij verleent mantelzorg aan zijn ouders. Hij is daarnaast altijd bereikbaar op zijn mobiel.

Hij komt in het gesprek tot de conclusie dat hij meer ruimte nodig heeft om aan zichzelf te werken en dit nu niet heeft.

Hij kiest voor het volgende plan:

  • Gesprek aan gaan met familie over zijn mantelzorgtaken en hoe deze te organiseren, zodat er meer ruimte bij hem ontstaat.
  • Alcohol door de week laten staan.

De leefstijlmakelaar wijst hem de weg waar hij online ondersteuning kan krijgen bij stoppen met drinken van alcohol en mantelzorgondersteuning kan aanvragen indien gewenst. Meneer wordt na 2-3 weken terug gebeld en evalueert kort of hij zijn voorgenomen acties al heeft ingezet of dat hij nog meer ondersteuning nodig heeft.

De ondernemer blijkt heel positief. Hij is al 2 kg afgevallen door minder alcohol te drinken en merkt op dat hij beter slaapt. Hij ervaart meer tijd om werk af te ronden, voelt zich helderder en wil het hardlopen wel weer oppakken. Ze spreken nog een consult af na 3 maanden. Het kan zijn dat daar weer vervolgacties uit komen zoals volgen van een cursus, aanmelden bij een sportclub of toch hulp van een coach.

Aanbod GLI programma’s in de buurt:

Meer informatie over het Leefstijlloket Bravis, vind je hier. 

Tekstgrootte aanpassen