Wondverpleegkundige

De wondverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in vragen rondom wondzorg.

Zij adviseert, ondersteunt, verwijst en begeleidt cliënten en verwijzers met vragen en/of problemen rondom wondverzorging. Zij is voor u het centrale aanspreekpunt in de thuissituatie in West-Brabant.

De wondverpleegkundige kan adviseren, ondersteunen en begeleiden bij:

 • Het bieden van ondersteuning aan cliënten met een wond in zelfmanagement
 • Het volgen en optimaliseren van het beleid rondom de wondgenezing
 • Het bieden van instructie en begeleiding aan zorgprofessionals
 • Het ondersteunen van de verwijzer bij diagnostiek, wondbeleid en compressietherapie
 • Het geven van voedings- en leefstijladvies
 • Het adviseren, begeleiden en motiveren van cliënten bij het zoeken passende cliëntgerichte hulpmiddelen
 • wondverbandmateriaal en preventie van nieuwe wonden

De urologie-, continentie- en stoma- verpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in vragen rondom urologie, continentie en stomazorg. De UCS-verpleegkundige adviseert en begeleidt u bij problemen of vragen op het gebied van incontinentie en stomazorg. Ook ondersteunt zij u bij het kiezen van de juiste incontinentie- of stomamateriaal. Heeft u iedere dag ondersteuning nodig bij de verzorging van uw stoma? Dan schakelt de verpleegkundige de wijkverpleging van TWB, Thuiszorg met Aandacht in. Ook kan de verpleegkundige u doorverwijzen naar één van onze fysiotherapeuten, wanneer bekkenbodemtherapie een oplossing voor uw probleem kan zijn. Onze UCS-verpleegkundigen hebben daarnaast contacten met (huis)artsen, zodat ze direct met uw arts kunnen overleggen wanneer er complicaties zijn. 

COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen als chronische bronchitis en longemfyseem. Met COPD kunt u – net als de longziekte astma – last hebben van ongemakken als kortademigheid, vermoeidheid, langdurig hoesten, slijmvorming in de luchtwegen, een verslechterde longfunctie en een verminderde conditie. Astma en COPD zijn niet te genezen. Wel kunt u begeleiding en advies ontvangen van een longverpleegkundigefysiotherapeutdiëtist en ergotherapeut, bijvoorbeeld over uw behandeling, uw medicijngebruik of beweeg- en voedingsadviezen. Deze zorg en begeleiding kunt u ook thuis ontvangen.

Diabetes – in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd – is een ongeneeslijke chronische aandoening, waarbij het lichaam niet meer zelfstandig glucose kan verwerken. Er zijn twee hoofdsoorten diabetes (type 1 en type 2), die ieder weer eigen varianten hebben. Wanneer u diabetes heeft, is het belangrijk dat u bepaalde leefregels opvolgt en – in sommige gevallen – insuline gaat gebruiken. De diabetesverpleegkundigeondersteunt u hierbij. Verschillende diabetesverpleegkundigen van Ookthuis is zijn ook werkzaam in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom en zij begeleiden u tijdens een eventuele ziekenhuisopname. Indien nodig brengt de verpleegkundige na ontslag uit het ziekenhuis nog een bezoek aan huis. Daarnaast worden de diabetesverpleegkundigen van Ookthuis op verzoek van huisartsen ingeschakeld om advies, instructie, scholing of cursussen te geven.

De ziekte van Parkinson is een chronische degeneratieve ziekte. Dit wil zeggen dat de ziekte niet te genezen is en in de loop der jaren erger wordt. De diagnose wordt gesteld door de neuroloog. Vaak hebben mensen na het bezoek aan de specialist en tijdens het verloop van hun aandoening veel ondersteuning nodig. Daarvoor kunt u terecht bij de Parkinsonverpleegkundige van Ookthuis. Ook bij ziektebeelden die sterk lijken op de ziekte van Parkinson, de zogenaamde parkinsonismen zoals MSA (Multi Systeem Atrofie), PSP (Progressieve Supranucleaire Paralyse) kunt u bij de Parkinsonverpleegkundige terecht.

Een beroerte (CVA) is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte werkt plotseling een deel van de hersenen niet meer. Een CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Letterlijk vertaald is dit een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Het krijgen van een beroerte kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Na een korte opname in het ziekenhuis start vaak een periode van revalideren  in een revalidatiecentrum of via de polikliniek van het ziekenhuis. Eenmaal thuis gaat u verder herstellen. Heeft u daarbij vragen, of heeft u behoefte aan ondersteuning, zorg en behandeling? Ookthuis kan u deze bieden, in uw eigen huis.

Wanneer u te horen krijgt dat u ongeneeslijk ziek bent, komt er veel op u af. U heeft wellicht veel vragen. Ookthuis kan u in contact brengen met de transmuraal palliatief verpleegkundigen, die zowel in het ziekenhuis als in hospices en bij mensen thuis werken. Zij kunnen u ondersteunen bij de verwerking en helpen bij het vinden van de juiste zorg. Deze ondersteuning kunnen zij ook thuis aan u en uw naaste(n) bieden. De palliatief verpleegkundigen en onze andere specialisten passen de zorg aan op uw eigen situatie, behoeften en wensen.

Advies en ondersteuning bij Dementie

Wat is Dementie
Dementie is een verzamelnaam voor de verschijnselen die zich voordoen bij een aantal hersenaandoeningen, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste is. Dementie begint meestal met vergeetachtigheid. Gewone vergeetachtigheid door ouderdom betekent niet meteen dat iemand dement is. Pas wanneer dagelijks verschillende problemen samenkomen, spreken we van dementie.

Voorbeelden van problemen bij beginnende dementie zijn:

 • Alledaagse dingen die voorheen zonder problemen werden uitgevoerd, lukken nu niet meer.
 • Er is minder besef van tijd.
 • Er is sprake van stemmingswisselingen en het gedrag verandert.
 • Het wordt moeilijker om met anderen te praten en hen ook te begrijpen.

De eerste tekenen van dementie zijn in het begin nog redelijk eenvoudig te verbergen. Bovenstaande situaties zullen echter steeds vaker samenkomen. Dit kan heel geleidelijk gaan, maar soms juist heel snel.

De Casemanager Dementie kan u adviseren, ondersteunen en begeleiden bij:

 • Meer inzicht in het ziektebeeld dementie door de juiste begeleiding en zorg
 • Het bieden van een luisterend oor voor uw persoonlijke situatie.
 • Praktische adviezen en persoonlijke begeleiding voor uw en uw naasten.
 • De weg wijzen en helpen bij het aanvragen van alle mogelijke vormen van zorg en welzijn zoals;
 • Dagbegeleiding, Fysio- en ergotherapie en individuele begeleiding.*
 • Het zo lang mogelijk veilig in uw vertrouwde omgeving kunnen blijven.
 • Advies over onder andere geheugentraining, auto rijden, financiën.
 • Het bieden van een vast aanspreekpunt gedurende het gehele proces.
 • Vanaf aanmelding tot aan opname of overlijden.

Bekijk hier met welke andere diensten TWB u en uw naasten kan ondersteunen bij geheugenproblemen.

Dieetadvies bij Dementie
Bij dementie is er een groter risico op ondervoeding. Een diëtist van TWB kan met een persoonlijk voedingsadvies dit risico helpen voorkomen of verminderen. De diëtist werkt hiervoor samen met de andere hulpverleners die elkaar aanvullen in het plan van aanpak.

Interessante links:

Gratis huisbezoek van de Casemanager Dementie
Tijdens het huisbezoek besteed de casemanager aandacht aan het ziektebeeld dementie. Maar ook aan de gevolgen daarvan zowel voor de partner als de dementerende zelf. U kunt denken aan: Hoe kan ik het beste omgaan met een dementerende, ik kan de zorg niet maar aan, wat nu? Er is al zoveel hulp, maar wie doet nou wat? Kan mijn dementerende vader thuis blijven wonen, hoe kan ik hulp aanvragen en hoe vraag ik het aan?

Een huisbezoek van de Casemanager Dementie wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekeraar en is dus gratis.

Wachttijden
Op dit moment hebben de Casemanagers Dementie geen wachtlijst voor de begeleiding van mensen met (beginnende) dementie.
Voor meer informatie over de wachttijden van de casemanagers in de regio klik hier.

Stel uw vraag of maak direct een afspraak met een Casemanager Dementie. U kunt met ons contact opnemen via de onderstaande telefoonnummers:

088 – 560 22 01 voor de regio Mark & Vliet (Gemeente Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Zundert, Etten-Leur en Breda)

088 – 560 22 02 voor de regio Brabantse Wal (Gemeente Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom)

Stel uw vraag of maak direct een afspraak met een Casemanager Dementie

U kunt met ons contact opnemen via de onderstaande telefoonnummers:

088 – 560 22 01 voor de regio Mark & Vliet (Gemeente Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Rucphen, Zundert, Etten-Leur en Breda)

088 – 560 22 02 voor de regio Brabantse Wal (Gemeente Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom)

Sara Huishoudelijke hulp

Vivamus vel ultrices justo. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Sara