Begeleiding

Bij het woord diëtist is overgewicht vaak het eerste waar u aan denkt. Maar een diëtist kan zo veel meer voor u betekenen.
Wist u dat…..

 • diabetes de meest voorkomende ziekte in Nederland is en dat de dietisten van TWB elk jaar maar liefst 900 diabetici begeleiden?
 • één op de zeven kinderen te zwaar is, en dat onze dietisten in samenwerking met fysiotherapeuten en psychologen cursussen geven waarbij voeding en beweging centraal staan? Waaronder eten met je peuter en kids go fit.
 • we voor vrouwen en mannen met eet- en gewichtsproblemen de cursus Eten de baas hebben.
 • ondervoeding een steeds groter probleem is bij ouderen en dat door goede screening en begeleiding van onze dietist het risico op gezondheidsklachten kan worden voorkomen?

Samenwerken

Bij chronische aandoeningen kan een persoonlijk voedingsadvies van belang zijn, om de nadelige gevolgen van die aandoening te voorkomen of te verminderen. Denkt u daarbij aan diabetes, COPD / astma, ondervoeding bij dementie en parkinson, reuma en slikproblemen door CVA .
De dietist werkt hiervoor samen in een team van specialisten die elkaar aanvullen in het plan van aanpak.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Dan kunt u telefonisch contact opnemen via 088-560 2200 of rechtstreeks met de dietist.

Cursussen

TWB verzorgt cursussen en themabijeenkomsten over een gezonde leefstijl en gezonde voeding.

 • SMARTSIZE ME
 • Diabetes en bewegen
 • Eten de baas
 • Stoppen met roken: Voel je Vrij
 • Gezond leven met Astma en COPD
 • Samen Afvallen

Spreekuren diëtist

Onze diëtisten houden in vrijwel elke plaats in de regio West-Brabant spreekuur. Als u niet in de gelegenheid bent een van onze locaties te bezoeken, dan kan de diëtist ook thuis bij u langskomen.

Onze diëtisten houden in vrijwel elke plaats in de regio West-Brabant spreekuur. Als u niet in de gelegenheid bent een van onze locaties te bezoeken, dan kan de diëtist ook  thuis bij u langskomen.

Meer informatie nodig?

Het consult bij een diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket voor 3 uur per kalenderjaar. Indien meer dieetadvisering gewenst is, dan wordt dit vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico.

Voor patiënten met diabetes, Cardiovasculair Risicomanagement of COPD geldt een andere vergoeding voor dieetadvies. Indien zij onder begeleiding van een huisarts staan, wordt dieetadvies vaak vergoed voor deze ziekte vanuit een zogenaamde DBC (ketenzorg).

Wilt u meer informatie?  Dan kunt u telefonisch contact opnemen via
088-560 2200 of rechtstreeks met de dietist.

De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat.

De kinderdiëtist is er voor u en uw kind

Vóórdat u zwanger bent
Goede voeding vergroot de kans op een zwangerschap en vermindert het risico op gezondheidsproblemen voor zowel moeder als baby.

Tijdens de zwangerschap
De kinderdietist beantwoordt uw vragen over wat  u wel of beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. U krijgt voedingstips tegen zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, verstopping en  vermoeidheid. Ook begeleidt zij bij verhoogde gewichtstoename, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, bloedarmoede of reeds bestaande gezondheidsklachten.
Bent u vegetariër of veganist?  Ook dan kunt u tijdens uw zwangerschap bij de dietist terecht voor een aangepast voedingsadvies.

Het jonge kind
De kinderdiëtist geeft voedingsadvies aan de moeder tijdens de borstvoedingsperiode, tips voor de eerste hapjes aan de baby en begeleiding bij de introductie van vaste voeding. Bij klachten als reflux, spugen, obstipatie of diarree  kunnen voedingsadviezen op maat een goede bijdrage leveren om de maagdarmwerking van uw kind te verbeteren.

Overgewicht
Steeds meer kinderen eten elke dag meer dan hun lichaam nodig heeft, met overgewicht tot gevolg. Kinderen ondervinden veel hinder van overgewicht. De kinderdiëtisten begeleiden gezinnen bij het aanleren van gezondere leef- en eetgewoonten, zonder dat de kinderen op “dieet” gaan.

Slechte eters of ondergewicht 
Sommige kinderen lusten niets of zijn te “licht” in vergelijking met hun lengte. De kinderdiëtist berekent of de voeding voldoende vitamines, mineralen en energie bevat en kijkt samen met u en uw kind wat het wel/niet lekker vindt en geeft advies hoe u de voeding eventueel aan kunt vullen.

Vegetarisch of veganistisch
Advies aan kinderen en hun ouders voor volwaardige voeding bij een vegetarische of veganistische voedingskeuze.

Voedselovergevoeligheid en allergie
De kinderdiëtist speelt een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose. Ze begeleidt moeders die borstvoeding geven aan een kind met voedselovergevoeligheid én adviseert bij het samenstellen van een volwaardige voeding zonder allergenen.
De kinderdiëtist adviseert tevens over een dieet bij coeliakie (glutenvrij dieet) en lactose intolerantie (melksuikerbeperkt dieet).

Vergoedingen

Het consult bij een diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket voor 3 uur per kalenderjaar. Indien meer dieetadvisering gewenst is, dan wordt dit vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico.

Cursusaanbod

Naast advies op maat organiseren de kinderdiëtisten samen met het consultatiebureau en de fysiotherapeut cursussen voor ouders/verzorgers en kinderen:

 • Gezonde kindervoeding
 • Supermarktles kinderen uit groep 5,6,7 en 8
 • Smaakles voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

Meer informatie

De diëtisten van TWB houden op 35 locaties in West-Brabant spreekuur. Voor het maken van een afspraak of gratis voedingsadvies stuur een e-mail naar dietisten@twb.nl of bel naar 088-560 2200.

Sara Huishoudelijke hulp

Vivamus vel ultrices justo. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.

Sara