Asset 1

Peuter en kleuter

Veilig op de fiets

Nederland is een fietsland! We nemen kinderen van jongs af aan dan ook al graag mee op de fiets. Maar wist je dat de voetjes van kinderen die achterop zitten tussen de spaken kunnen komen als je geen goede spaakafscherming hebt? En dat dit nog vaak gebeurt? Bekijk het filmpje om te kijken wat een goede spaakafscherming is.

Kind en veiligheid

Ouders willen niets liever dan dat hun kinderen op plezierige wijze opgroeien en dat hen onnodig leed bespaard blijft. Vanzelfsprekend kun je niet alle ongelukken uitsluiten, maar door het nemen van de juiste maatregelen kan veel onnodig letsel voorkomen worden. Daar helpen wij je graag bij.

Vrolijk op stap

Peuters willen zoveel mogelijk ontdekken. Merkt u tijdens hun bezoek dat ouders daar onzeker of onrustig van worden, dan heeft u met de folder ‘Vrolijk op stap’ een prettig aanknopingspunt om dit bespreekbaar te maken.

Een ontbijt geeft energie om op school goed op te letten en te leren. Maar het doet meer. Een ontbijtje zorgt er ook voor dat je kind lekker kan spelen en het bezorgd je kind een zonnig humeur. Redenen genoeg om de dag te beginnen met een lekkere boterham of muesli en fruit.

Gezond eten voor je dreumes en peuter

Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Wat is slim om te geven aan je kind? Hoeveel heeft hij nodig en wat kun je beter niet geven?

Gezond eten en drinken voor kinderen (4-13 jaar)

Je kind is volop in de groei. Hoe zorg je ervoor dat je kind alle gezonde stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft?

De kinderdiëtist

De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat.

Wilt u weten wat de kinderdiëtist voor u en uw kind kunt kan betekenen?

Lees voor Stoppen

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen met een gezond gewicht bewegen makkelijker en kunnen zich lichamelijk goed ontwikkelen. Daarnaast hebben ze later ook minder kans op overgewicht. In de onderstaande folder lees je meer over hoe jij ervoor kunt zorgen dat je kind een goed gewicht heeft.

Lees voor Stoppen

Mijn kind heeft koorts!

Koorts komt veel voor bij kinderen. Vaak gaat dit samen met andere, soms vervelende klachten. Koorts gaat meestal vanzelf over, maar het kan jou als ouder wel ongerust maken. Via thuisarts.nl is een handig document te vinden met belangrijke informatie over kinderen met koorts. Het geeft informatie en tips over wat je kunt doen wanneer uw kind koorts heeft. In het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ staat informatie en tips over wat te doen wanneer een kind koorts heeft.

Spraak- taalontwikkeling

Het eerste lachje van een kind is een mijlpaal, maar het eerste echte woordje net zo goed. Nieuwsgierig wanneer jouw kind de eerste woordjes gaat zeggen of echte zinnen gaat gebruiken? In taal- en spraakontwikkeling laten we jou zien hoe de ontwikkeling van jonge kinderen verloopt.

Lees voor Stoppen

Videoserie over wel of niet goed lopen en staan

Maakt je je zorgen over de stand van de benen of voeten van jouw kind? Je zorg is waarschijnlijk niet nodig. Bij de meeste kinderen is de stand van de voeten en benen anders dan bij volwassenen. In de groei verandert de stand van de benen regelmatig. In de meeste gevallen is dit niets om je zorgen over te maken. Klik op de onderstaande button voor meer informatie en filmpjes over afwijkingen aan de benen. Je leest en ziet wanneer je je geen zorgen hoeft te maken. En wanneer het verstandig is om naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan.
Mijlpalen 1-4 jaar

De ontwikkeling van jouw kind vergelijken met die van een buurkinderen of die van jouw familieleden is nooit handig. Voor je het weet vraag je je af of alles wel goed gaat. Voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen is overduidelijk dat kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Dus is de een misschien wat vlotter met praten en de ander juist rap op motorisch gebied. Maak je geen zorgen…

Bange peuters

Peuters zitten in de leeftijd dat zij steeds meer dingen gaat snappen. Daarbij gebruiken zij hun fantasie en creëren een wereldje waarin alles kan. Dat is soms griezelig omdat fantasie en werkelijkheid ineens door elkaar lopen.

Peuters opvoeden

Peuters maken een intensieve ontwikkeling door. Hun wereld wordt steeds groter en dat is boeiend om te zien. Maar het kan ook vragen oproepen: “Moet ik het verbieden of juist niet? Hoe ga ik om met jaloezie, met driftbuien, met zindelijk worden?” Heb jij een peuter thuis tussen de 2- 4 jaar en worstel jij met verschillende vragen? Doe dan mee aan deze cursus, deelname is gratis!

Eigen willetje

Zelluf doen! Je peuter kan steeds meer en wil graag zelfstandig zijn. Maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Buiten spelen

Buiten spelen… op de stoep voor het huis, in de tuin, in de speeltuin of tijdens een wandeling door het park of bos. Zeker weten dat je kind hiervan geniet! Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook nog eens lekker en leerzaam voor je kind. Wij vertellen je in dit filmpje waarom…

Waarom naar de tandarts?

Hoewel mondzorg voor jongeren tot achttien jaar gratis is, gaat toch één op de vijf kinderen niet naar de tandarts. Dit kan later tot problemen leiden, zoals hogere kosten voor mondzorg. Een slecht gebit kan ook leiden tot gezondheidsproblemen.

Tanden poetsen

Voor peuters geldt dat het best lastig kan zijn om de tanden goed te poetsen. Maak het daarom leuk! Ga samen voor de spiegel staan, trek gekke gezichten, zing of blaas bellen. Kies eventueel een gezellige tandenborstel. Er zijn zelfs tandenborstels met een muziekje.

Op het potje

Wanneer is je peuter toe aan zindelijk worden? Dat geeft hij zelf goed aan. Je kind blijft wat langer droog en wil bijvoorbeeld weten wat jij doet op het toilet. Doe het spelenderwijs en kies het juiste moment. Rondom een verhuizing of bijna uitgerekend van de tweede of derde? Dan kun je beter even wachten.

Afscheid van de speen

Op het consultatiebureau adviseren wij de speen af te wennen voor de eerste verjaardag. Hoe vroeger je daarmee begint hoe makkelijker het is.

Media opvoeding

Kinderen houden van heldere kleuren en bewegende beelden. Niet gek dat zij daarom zo geïnteresseerd zijn in jouw tablet of smartphone of de televisie. Het is niet erg om je kind kennis te laten maken met deze media. Maar waar doe je goed aan?

Naar de basisschool

Als je kind vier jaar is mag het naar de basisschool. Een spannend moment voor jou en voor je kind! De meeste kinderen vinden het stoer. Tenslotte gaan alleen ‘grote’ kinderen naar de basisschool. Maar naar school gaan is ook een beetje spannend: een juf of meester, kinderen die je niet kent, nieuwe regeltjes waar je aan moet wennen.

Tekstgrootte aanpassen