Asset 1

Baby

Slapen

Baby’s laten heel goed merken wat zij willen. In het volgende filmpje zie je hoe baby’s ‘vertellen’ dat het bedtijd is. Vaak zijn het subtiele signalen, maar soms zijn de signalen dwingend en dan wordt je baby onrustig.

Veilig slapen

Wil je graag weten hoe je baby wil je veilig slaapt? Veiligheid NL is de grootste, onafhankelijke veiligheidsexpert van Nederland en zij helpen je met tips, adviezen en richtlijnen die slapen veiliger maken voor jouw baby’tje.

Heeft je baby een voorkeurshouding bij het slapen?

Op het consultatiebureau krijg je het advies je baby dagelijks een aantal keren op de buik te laten spelen. Het kan zo zijn dat je baby de eerste keren huilt of moppert.

Mijn baby huilt, wat moet ik doen?

Je baby heeft verschillende huiltjes, wist je dat? Als je kind honger heeft klinkt dat heel anders dan wanneer je baby pijn heeft. Bekijk de film hiernaast voor meer informatie en hoe je het herkent.

Niet schudden

Jaarlijks komen zo’n 25 tot 40 baby’s op de eerste hulp terecht met ernstige hesenschade. In dit filmpje krijg je meer informatie over huilen en de gevaren van schudden.

Goede start

Zelfs een heel kleine baby is al voortdurend bezig grenzen te verleggen. Geen enkele ouder houdt het vol om zijn baby 24 uur per dag in de gaten te houden. Met een folder over de risico’s in de babykamer en de rest van het huis, helpen we ouders om vooraf na te denken over mogelijke gevaren.

Veilig op de fiets

Nederland is een fietsland! We nemen kinderen van jongs af aan dan ook al graag mee op de fiets. Maar wist je dat de voetjes van kinderen die achterop zitten tussen de spaken kunnen komen als je geen goede spaakafscherming hebt? En dat dit nog vaak gebeurt? Bekijk het filmpje om te kijken wat een goede spaakafscherming is.

Vrolijk verkennen

Zitten, kruipen en staan zijn belangrijke mijlpalen voor baby én zijn ouders. Met een speciale folder voor de periode tussen 6 en 12 maanden willen we ouders veilig door deze fase loodsen.

Borstvoeding geven

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en jou helpt het bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen.

Flesvoeding geven

Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. Of je nou de fles of de borst geeft: je kindje heeft evenveel voeding nodig. Het enige verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel hij of zij krijgt. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes.

Darmkrampjes

Je baby heeft darmkrampjes omdat de darmen nog moeten wennen aan de voeding. Het maakt daarbij niet uit of je borstvoeding of flesvoeding geeft, hoewel kinderen die moedermelk krijgen soms wel iets minder last hebben van darmkrampjes. Darmkrampjes gaan meestal na zo’n drie tot vier maanden vanzelf over.

Oefenhapjes

In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze hapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt haast alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.

Happen en smakken

Je baby mag als hij daar aan toe is vanaf 4 maanden met kleine oefenhapjes beginnen. Vanaf 6 maanden heeft je kind vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Het wennen aan vaste voeding doe je stap voor stap. Het uitbreiden van vaste voeding ook.

Eten van een lepel

Het beste moment om te leren eten van een lepel verschilt per kind, maar ligt meestal tussen de 4 en 6 maanden. Dan start je met de eerste proefhapjes. Met deze hapjes went je kind aan verschillende smaken en leert het happen van een lepel. Als je kind één jaar wordt eet ‘ie met de pot mee’… mijlpaal!

De eerste hapjes

Vanaf 6 maanden heeft je kind vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Als jij denkt dat je baby hieraan toe is mag je beginnen met oefenhapjes als je baby 4 maanden oud is. De eerste hapjes vervangen de borst- of flesvoeding niet. Melkvoeding blijft echt nog een aantal maanden het belangrijkste voor jouw baby.

Drinken

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat hij goed groeit. Dat hij gezond en sterk wordt. Wat voor drinken kun je allemaal geven?

Uit een beker drinken

Tussen de 6 en 8 maanden kun je je kind al uit een beker laten drinken. Eerst houd je zelf de beker nog vast terwijl je kleine zelf slokjes neemt. Tussen de 8 en 12 maanden kunnen kinderen een beker zelf naar de mond brengen. Om te oefenen geef je tussen de gewone maaltijden door af en toe een beetje water in een beker.  Gaat het goed? Dan kan je langzaam uitbreiden.

De kinderdiëtist

De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat.

Geef jij jouw kleintje al pinda of ei?

Voor alle zuigelingen is het advies: geef pinda en ei vóór de leeftijd van 8 maanden. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is, kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Meer weten over hoe je pinda en ei kunt geven aan je baby?

Lees voor Stoppen

Mijn kind heeft koorts!

Koorts komt veel voor bij kinderen. Vaak gaat dit samen met andere, soms vervelende klachten. Koorts gaat meestal vanzelf over, maar het kan jou als ouder wel ongerust maken. Via thuisarts.nl is een handig document te vinden met belangrijke informatie over kinderen met koorts. Het geeft informatie en tips over wat je kunt doen wanneer uw kind koorts heeft. In het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ staat informatie en tips over wat te doen wanneer een kind koorts heeft.
Voorkeurshouding

Zie je dat je baby het hoofd vaak dezelfde kant op draait? De kans bestaat dat je kind een voorkeurshouding heeft ontwikkeld. We geven je een aantal simpele tips om een voorkeurshouding te voorkomen.

Je baby huilt

Je baby heeft verschillende huiltjes, wist je dat? Als je kind honger heeft klinkt dat heel anders dan wanneer je baby moe is. Hetzelfde geldt voor als je kind zich verveelt of bijvoorbeeld pijn heeft. Zodra je de verschillen herkent snap je ook wat je kind nodig heeft.

Eerste prikken

Om je kind tegen een aantal ernstige infectieziekten te beschermen zijn inentingen nodig. Tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau wordt je kind kosteloos tegen deze ziekten ingeënt.

Rookvrij opgroeien

Geef je kind een rookvrije start. Als er gerookt wordt waar je kind bij is, ademt je kind die rook in. Giftige stoffen uit de rook komen zo in het lichaam van je kind. Meeroken is voor kinderen extra ongezond. Hun lichaam en longen zijn volop in de groei. Ook als je buiten rookt, rookt je kind mee. Meer informatie lees je in de folder.

Oefenen op de buik

Het advies om je baby op de rug te laten slapen zorgt ervoor dat babytjes in de eerste maanden makkelijk een voorkeurshouding ontwikkelen. Dit voorkom je door je baby dagelijks een aantal keren op de buik te laten spelen. Tijdens de buikligging oefent je baby de rug- en nekspieren.

Afscheid van de speen

Op het consultatiebureau adviseren wij de speen af te wennen voor de eerste verjaardag. Hoe vroeger je daarmee begint hoe makkelijker het is.

De eerste babytandjes

Is het eerste melktandje doorgekomen? Ga langs bij de tandarts!  Maar waarom is dat nu zo belangrijk?
In het filmpje vertellen we  je alles over de eerste tandjes.

Tandenpoetsen

De leeftijd waarop de eerste tand doorkomt verschilt per kind. Gemiddeld genomen komt de eerste tand door op de leeftijd van 6-9 maanden. En dat is ook het moment dat je start met poetsen.

Mijlpalen van 0-1 jaar

Bijna 6 maanden? Pas op voor je haren en oren! Je kind leert heel veel in het eerste jaar. De ene mijlpaal is nog maar net bereikt en de volgende dient zich alweer aan: het eerste lachje, het ontdekken van de voetjes, grijpen naar haren en oren én de eerste klanken (ba ba).

Spraak- taalontwikkeling

Het eerste lachje van een kind is een mijlpaal, maar het eerste echte woordje net zo goed. Nieuwsgierig wanneer jouw kind de eerste woordjes gaat zeggen of echte zinnen gaat gebruiken? In taal- en spraakontwikkeling laten we jou zien hoe de ontwikkeling van jonge kinderen verloopt.

Tekstgrootte aanpassen