Bijvoeding
Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, de eerste 4 maanden heeft een baby nog niets anders nodig. Daarna start je met bijvoeding in de vorm van fruit en/of groetenhapjes. Start met kleine, zachte hapjes groente tussen twee voedingen in. Gaat dat goed? Voeg dan fruithapjes toe. Maak in een later stadium het groentehapje zo, dat er kleine zachte stukjes inzitten. Zo leert je kindje kauwen.

In het begin vervangt de bijvoeding nog geen melkvoeding. Maar als je kindje steeds meer gaat eten, kun je een een borst- of flesvoeding vervangen door een warme maaltijd met yoghurt. Geef een boterham bij een borst- of flesvoeding en vervang de ochtendfles door een bordje pap. Blijf bij borstvoeding ’s ochtends wel gewoon de borst geven! Rond 9 maanden kan je kindje uit een gewone beker leren drinken. Dat is goed voor zijn mondmotoriek, die hij nodig heeft om te leren praten en te kauwen. Als je kind één jaar oud is heeft hij aan 300ml (halfvolle) melk per dag genoeg.

Heeft je kindje zijn eerste tandje? Dan is het ook belangrijk om met poetsen te starten. Lees hier verder over mondverzorging en bekijk het filmpje hoe je dat op de goede manier doet.

Bordje leeg?

Jij bepaalt wát je kindje eet en wannéér hij eet, maar je kindje bepaalt hoevéél hij eet. Genoeg is genoeg, kleine kinderen voelen dat heel goed aan!
Zo bescherm je je kindje tegen het ontstaan van overgewicht en je voorkomt hiermee problemen aan tafel.

Nog even niet tot één jaar:

Sommige voedingsmiddelen zijn niet geschikt voor baby’s. Het maagdarmstelsel is daar nog niet goed genoeg voor ontwikkeld.
Baby’s kunnen er ziek van worden of kunnen een overgevoeligheid ontwikkelen.

gewone melk: hier zit teveel eiwit en te weinig ijzer in. Geef liever borstvoeding of opvolgmelk.
honing: van de aanwezige bacteriën in honing kunnen kleine kinderen erg ziek worden (botulisme besmetting)
groenten met veel nitraat: geef dit niet vóór de 6e maand en daarna niet vaker dan 2x per week vanwege de nitrietwaarde
gluten vóór de 6e maand, dit zit in brood en koekjes en dit kunnen de darmen nog niet verwerken. Dit geldt verder ook voor alle volkorenproducten tot 12 maanden.
zout en suiker: voeg dit niet toe om de nieren niet extra te belasten en overgewicht te voorkomen
smeerleverworst: gebruik dit met mate vanwege het hoge Vitamine A gehalte
Zie hier een overzicht van het Voedingscentrum:”Wat kun je beter niet geven aan je kind vanaf 4 maanden tot 1 jaar”

Is je baby (over)gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen of komt allergie in je gezin voor?
Dan adviseren we in overleg met de diëtist te starten met bijvoeding.