De kinderdiëtist is gespecialiseerd in voeding- en dieetadvisering tijdens de zwangerschap, voor zuigelingen, peuters/kleuters, schoolgaande kinderen en jongeren. Zij geeft persoonlijke en praktische adviezen op maat.

De kinderdiëtist is er voor u en uw kind

Vóórdat u zwanger bent
Goede voeding vergroot de kans op een zwangerschap en vermindert het risico op gezondheidsproblemen voor zowel moeder als baby.

Tijdens de zwangerschap
De kinderdietist beantwoordt uw vragen over wat  u wel of beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. U krijgt voedingstips tegen zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, verstopping en  vermoeidheid. Ook begeleidt zij bij verhoogde gewichtstoename, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, bloedarmoede of reeds bestaande gezondheidsklachten.
Bent u vegetariër of veganist?  Ook dan kunt u tijdens uw zwangerschap bij de dietist terecht voor een aangepast voedingsadvies.

Het jonge kind
De kinderdiëtist geeft voedingsadvies aan de moeder tijdens de borstvoedingsperiode, tips voor de eerste hapjes aan de baby en begeleiding bij de introductie van vaste voeding. Bij klachten als reflux, spugen, obstipatie of diarree  kunnen voedingsadviezen op maat een goede bijdrage leveren om de maagdarmwerking van uw kind te verbeteren.

Overgewicht
Steeds meer kinderen eten elke dag meer dan hun lichaam nodig heeft, met overgewicht tot gevolg. Kinderen ondervinden veel hinder van overgewicht. De kinderdiëtisten begeleiden gezinnen bij het aanleren van gezondere leef- en eetgewoonten, zonder dat de kinderen op “dieet” gaan.

Slechte eters of ondergewicht 
Sommige kinderen lusten niets of zijn te “licht” in vergelijking met hun lengte. De kinderdiëtist berekent of de voeding voldoende vitamines, mineralen en energie bevat en kijkt samen met u en uw kind wat het wel/niet lekker vindt en geeft advies hoe u de voeding eventueel aan kunt vullen.

Vegetarisch of veganistisch
Advies aan kinderen en hun ouders voor volwaardige voeding bij een vegetarische of veganistische voedingskeuze.

Voedselovergevoeligheid en allergie
De kinderdiëtist speelt een belangrijke rol bij het stellen van de diagnose. Ze begeleidt moeders die borstvoeding geven aan een kind met voedselovergevoeligheid én adviseert bij het samenstellen van een volwaardige voeding zonder allergenen.
De kinderdiëtist adviseert tevens over een dieet bij coeliakie (glutenvrij dieet) en lactose intolerantie (melksuikerbeperkt dieet).

Vergoedingen

Het consult bij een diëtist wordt vergoed vanuit het basispakket voor 3 uur per kalenderjaar. Indien meer dieetadvisering gewenst is, dan wordt dit vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering.  Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico.

Cursusaanbod

Naast advies op maat organiseren de kinderdiëtisten samen met het consultatiebureau, de fysiotherapeut en psycholoog cursussen voor ouders/verzorgers en kinderen:

  • Cool2BFit
  • Kids Go Fit
  • Gezonde kindervoeding
  • Supermarktles kinderen uit groep 5,6,7 en 8
  • Smaakles voor groep 1 t/m 8 van de basisschool.

Voor de actuele cursussen kunt u bellen naar 088-560 2200.

Meer informatie

De diëtisten van TWB houden op 35 locaties in West-Brabant spreekuur. Voor het maken van een afspraak of gratis voedingsadvies stuur een e-mail naar dietisten@twb.nl of bel naar 088-560 2200.