Asset 1

Longverpleegkundige

Lees voor Stoppen

Longverpleegkundige

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Met COPD kunt u – net als bij de longziekte astma – last hebben van kortademigheid, vermoeidheid, langdurig hoesten, slijmvorming in de luchtwegen, een verslechterde longfunctie en een verminderde conditie. COPD en astma zijn niet te genezen. Professionele begeleiding en advies helpen u om met de ziekte om te gaan en om zo gezond mogelijk te leven.

Wat kan de longverpleegkundige voor u betekenen?
De longverpleegkundige coördineert alle praktische zaken rondom de zorg. Hij/zij komt bij u thuis om te bespreken welke zorg of hulp u nodig heeft. De longverpleegkundige kijkt of u uw inhalatiemedicijnen, vernevelapparaat of zuurstof goed gebruikt. En wat u verder nodig heeft om zo goed en gezond mogelijk te leven. De longverpleegkundige onderhoudt ook nauwe contacten met uw specialist of huisarts en kan, indien nodig, andere behandelaars inschakelen. Daarnaast helpt de longverpleegkundige u bij stoppen met roken.

De longverpleegkundige biedt begeleiding, informatie en advies op het gebied van:

  • Inhalatie en medicatie
  • Vernevel- en zuurstoftherapie
  • Het belang van therapietrouw
  • Stoppen met roken
  • Sanering (huisstofvrij maken) van de woning
  • Afstemming van uw zorg/behandeling met uw arts en andere behandelaars.
  • Het opstellen van een longaanvalsplan, om u te helpen bij het leren omgaan met uw aandoening.

Wat zijn de kosten?
De zorg van de longverpleegkundige is voor u kosteloos. Het wordt vergoed vanuit de basisverzekering en valt buiten uw eigen risico.

Contact
In veel gevallen meldt uw huisarts of longarts u aan bij TWB voor ondersteuning door een longverpleegkundige. U kunt ook altijd zelf contact met ons opnemen.

Tekstgrootte aanpassen
Taal aanpassen