Asset 1

Thuis testen

Lees voor Stoppen

Thuis testen van kwetsbare cliënten

Op 18 augustus 2020 haalden we een landelijke primeur met het thuis testen van kwetsbare cliënten op het coronavirus. Een cliënt die moeilijk ter been is hoeft niet meer naar een teststraat, maar kan nu gewoon thuis aan de keukentafel getest worden. Zo verlagen we de werkdruk in de teststraten en krijgen cliënten, familie en zorgverleners snel duidelijkheid. In overleg met de GGD en huisarts komt een cliënt in aanmerking voor een thuistest. Niet alleen cliënten van TWB kunnen getest worden. Alle kwetsbare/niet-mobiele cliënten kunnen in aanmerking komen voor een thuistest. Medewerkers van het viraal team zijn op 20 augustus gestart met het afnemen van de eerste coronatesten.

Evelyn Naalden vertelt hierover: “Het was een eigen initiatief vanuit ons als wijkverpleging. Het begon met een mevrouw van 92 die verdacht werd van Covid-19, die door de GGD werd gevraagd om met haar dochter naar de teststraat te komen. Dit leek ons niet verstandig, ze zou haar dochter kunnen besmetten. Bovendien was deze vrouw best ziek en dementerend, het was belastend voor haar om in de auto te zitten, et cetera. Kortom; als wij de test zouden afnemen, hoefden deze mevrouw en haar dochter zich niet in allerlei bochten te wringen. Onze bestuurder heeft contact gelegd met de GGD om de situatie voor te leggen. In gezamenlijkheid werd besloten dat wij een gat konden vullen voor deze kwetsbare en zorgafhankelijke groep mensen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Voordat de wijkverpleegkundigen konden starten met het afnemen van de thuistests, hebben zij een scholing gevolgd voor het afnemen van de keel- en neusswab.

Tekstgrootte aanpassen