Baby's 0 - 1 jaar

Baby's 0 - 1 jaar

Na de geboorte van je baby ben je welkom op het consultatiebureau. Op het consultatiebureau volgen we de groei en ontwikkeling van alle kinderen en kunnen we je aangeven wat normaal is en wat aandacht behoeft.

Pasgeboren baby's zijn heel afhankelijk van hun ouders. Ze geven door hun gedrag van huilen of lachen wel aan hoe ze zich voelen, maar jij als ouder zal die signalen moeten leren herkennen. 

Als je baby veel huilt en moeilijk te troosten is kun je jezelf machteloos voelen en zelfs boos worden. Wat kun je op zo’n moment doen? 
Leg je kindje op een veilige plaats in de box of het bedje.
Loop even de kamer uit.
Ga pas weer terug naar je baby als je zelf rustig bent.
Schud je baby NOOIT.*
Praat erover met familie, vrienden, of hulpverleners (consultatiebureau, huisarts of kinderarts). 
 
Shaken Baby Syndroom (*schudden van de baby)
Het is heel gevaarlijk om een baby door elkaar te schudden. Het hoofdje van een baby is in vergelijking met de rest van zijn lijf erg groot en zwaar. De nekspieren zijn nog niet sterk genoeg om het hoofdje stil te houden. Bij schudden beweegt het hoofdje dan met grote kracht heen en weer, waardoor er een kans bestaat dat bloedvaatjes in de hersenen scheuren. Dit kan leiden tot doofheid, blindheid, stuipen, hersenbeschadiging en zelfs tot overlijden. SCHUDT DUS NOOIT! Klik hier voor meer informatie.
 
Bij veel huilen kan je op het consultatiebureau, na lichamelijk onderzoek en verzorgings- of voedingstips, ook verwezen worden naar de inbakerverpleegkundige of een video hometrainer.


Een baby heeft het eerste jaar veel energie nodig om goed te kunnen groeien. De voedingsstoffen die baby's daarvoor nodig hebben zitten in borstvoeding en flesvoeding. Pas in het tweede half jaar begin je met bijvoeding.

Natuurlijk wil je dat je baby veilig opgroeit. De eerste veiligheidstips heb je van de kraamverzorgende gekregen. Lees hier nog meer tips over veiligheid in het eerste jaar.

(Voor)lezen is leuk! Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby en voor de taalontwikkeling van het kind. Op de leeftijd van 3 maanden krijgt u vanuit de gemeente een brief met een BoekStart bon. Met deze bon kun je een gratis BoekStart koffertje ophalen bij de bibliotheek. In dit koffertje zitten twee boekjes, voorleestips en een boekenlegger. Je kind wordt dan ook meteen ingeschreven als lid van de bibliotheek.

Ben je op zoek naar speelgoed dat bij de ontwikkeling van je baby past? Op internet zijn leuke speelgoedlijsten per leeftijd te vinden. Kijk altijd goed wat bij jouw kindje past want ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Heb je daar vragen over? Neem dan contact op met je consultatiebureau.
 

Veelgestelde vragen over Baby's

  • Mijn baby heeft allemaal pukkeltjes in het gezichtje

  • Hoe lang moet een baby slapen?

  • Hoe herken ik krampjes?