Asset 1
TWB vertelt

Casemanager dementie in coronatijd

Lizeth van Bokkem Casemanager Dementie
Lees voor Stoppen

Door corona stond ineens de wereld, ook in dementieland, op zijn kop. Op huisbezoek gaan mocht alleen in uiterste noodzaak. Hoe gaan we dit organiseren bij een doelgroep waarbij aanwezigheid en contact zo van wezenlijk belang is?!

Het telefonische contact verliep niet altijd even vlekkeloos, mensen raakten in de war en wisten niet wie ze aan de lijn hadden. De structuur van de dag, de vaste dagen naar de dagbegeleiding waren weggevallen en ineens zaten mensen de gehele week thuis. De desoriëntatie in tijd en ook verwardheid nam hierdoor toe. Mantelzorgers/partners kregen de volledige zorg en aandacht voor hun partner met dementie. Om partners hierin te ondersteunen nam de casemanager dementie met regelmaat contact op om zo op afstand te kunnen monitoren of de zorg voor hun partner nog haalbaar en verantwoord was.

Maar.. wat als partner toch moest worden opgenomen? De heftige stap naar het verpleeghuis waar je bij binnenkomst in de deur al afscheid moest nemen. De huisraad werd bij de voordeur afgeleverd en door de huismeester in de nieuwe kamer gezet. Bezoek was alleen mogelijk achter glas. Je kon elkaar zien en naar elkaar zwaaien. Deze maatregel maakte dat opname, als het enigszins kon, werd uitgesteld. Dit met alle gevolgen van dien, een overbelasting van de partner en de persoon met dementie die hiermee het spoor nog meer bijster was. Zware tijden…

Met veel respect kijk ik naar de mantelzorger, die elke dag deze zorg op zich nam en volhield. Als casemanager dementie die machteloos was omdat je hierbij – in mijn beleving – zo weinig kon betekenen. Zelf mis ik het wezenlijke contact met de cliënten, maar ook met collega’s. Via een beeldscherm hebben we elkaar gesproken en afspraken gemaakt. Ook dit is gelukt, niet altijd ideaal maar… dan denk ik aan de mantelzorgers, die ook in deze moeilijke tijd de zware taak moeten volbrengen en 24 uur klaar moeten staan. Nog meer is dit respect gegroeid en besef ik dat de taak van de casemanager vooral ook ligt in ondersteuning van de mantelzorger.

Tekstgrootte aanpassen